ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ


Οι παιδοψυχίατροι του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, δέκα χρόνια μετά από την απόφαση, κατόπιν συμβολαίου με την Ε.Ε. για το κλείσιμο του ΠΝΑ (Νταού Πεντέλης), διαμαρτύρονται για τη συνέχιση της λειτουργίας του και ιδιαίτερα της Μονάδας Επειγόντων του Νοσοκομείου, μιας Μονάδας που έχει χαρακτηριστεί επιστημονικά ακατάλληλη και επικίνδυνη. Γι αυτούς τους λόγους οι Παιδοψυχίατροι του Π.Ν.Α., μέλη των θεσμικών του οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο., Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, Επιστημονικό Συμβούλιο, Ψυχιατρικός Τομέας) έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.

Το Δ.Σ. της «Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος- Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων», όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου προβληματίζεται για τις τεράστιες ελλείψεις που επικρατούν στο χώρο των Υπηρεσιών ψυχικής Υγείας παιδιών & εφήβων και έχει καταθέσει επίσημα προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα περίθαλψης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και θα σέβεται τα δικαιώματα τους, τομεοποιημένες υπηρεσίες και νοσηλεία σε κατάλληλο θεραπευτικό περιβάλλον ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού.

"Το ασυλιακό σύστημα φροντίδας των παιδιών παραμένει μέχρι σήμερα αλώβητο. Η μη υλοποίηση των αποφάσεων του Προγράμματος «Ψυχαργώς» για το κλείσιμο του ΠΝΑ και την λειτουργία άλλων προγραμματισμένων δομών, καταδικάζει τα παιδιά και τους εφήβους τα οποία έχουν ανάγκη νοσηλείας η εξειδικευμένης φροντίδας, σε στέρηση της κατάλληλης θεραπείας, άσκοπες μετακινήσεις και κινδύνους.

Από τα εννιά προγραμματισμένα νέα παιδοψυχιατρικά τμήματα σε Γενικά Νοσοκομεία της χώρας έχουν υλοποιηθεί μόνον τα δύο. Νοσηλεία είναι δυνατή μόνον στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όπου η παιδοψυχιατρική εφημερία εξυπηρετείται από ένα ασυλικό χώρο (την ΜΕΠ του ΠΝΑ) με ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια, ενώ απουσιάζουν οι απαραίτητες ενδιάμεσες και εξειδικευμένες δομές. Επιπρόσθετα παιδιά μετακινούνται με δικαστικές αποφάσεις από άλλα Υγειονομικά διαμερίσματα στη μονάδα του Π.Ν.Α., όπου συνυπάρχουν για νοσηλεία παιδιά με ενήλικες.

Στόχος μας είναι μέσω της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, να αφυπνίσουμε τους αδρανείς μηχανισμούς της πολιτείας και της κοινωνίας στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Δεν πρέπει να ξεχνούν οι υπεύθυνοι ότι για την ψυχική υγεία έχει υπογραφεί ένα άλλο «μνημόνιο» το οποίο προβλέπει το κλείσιμο 5 ψυχιατρικών ασυλικών νοσοκομείων (μεταξύ των οποίων και του ΠΝΑ) και την αντικατάσταση τους από τμήματα σε Γενικά Νοσοκομεία. Θα πρέπει να εκτεθεί για άλλη μια φορά η χώρα μας και να τιμωρηθεί για αθέτηση συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητούμε, άμεσα, το κλείσιμο της Μονάδας νοσηλείας στο Π.Ν.Α. και την εγκατάσταση και λειτουργία των προγραμματισμένων από το «Ψυχαργώς» (2001-2010), Παιδοψυχιατρικών Τμημάτων σε Γενικά Νοσοκομεία στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα. "


    Στην κορυφή