ΤΑ ΩΜΕΓΑ 3 ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ


Μία ακόμη ευεργετική δράση των ωμέγα 3 ανακάλυψαν Ελληνες ερευνητές, που διαπίστωσαν ότι τα «θαυματουργά» αυτά λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός στο καρδιαγγειακό σύστημα των καπνιστών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με συντονιστή τον δόκτορα Γεράσιμο Σιάσο, ανακοίνωσε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας, που έγινε στο Ντουμπάι, τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης που αφορούν τα αποτελέσματα της πρόσληψης Ω3 στους καπνιστές.

Στην έρευνά τους ο δρ Γεράσιμος Σιάσος και η ομάδα του ανέλυσαν τις επιπτώσεις σε εθελοντές στους οποίους χορήγησαν δύο γραμμάρια ωμέγα 3 την ημέρα για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Μετά την περίοδο της παρακολούθησης των συμμετεχόντων, οι οποίοι ήταν όλοι καπνιστές, διαπίστωσαν όφελος στο καρδιαγγειακό τους σύστημα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και μια βραχείας διάρκειας θεραπεία με ωμέγα 3 βελτίωσε την κατάσταση των αρτηριών τους, με αξιοσημείωτη μείωση της δυσκαμψίας.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 αναστέλλουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην αρτηριακή λειτουργία, που είναι ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου» δήλωσε ο δρ Σιάσος και πρόσθεσε: «Η προστατευτική δράση των λιπαρών οξέων ωμέγα 3 στην καρδιά φαίνεται να οφείλεται σε μια συνέργεια μεταξύ των πολλών και πολύπλοκων μηχανισμών που συνεπάγονται αντιφλεγμονώδη και αντιαθηρωματικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, η Αμερικανική Καρδιολογική Υπηρεσία συνιστά στα άτομα που δεν έχουν τεκμηριωμένο ιστορικό στεφανιαίας νόσου να τρώνε ποικιλία ψαριών, κατά προτίμηση εκείνα που είναι πλούσια σε ωμέγα 3, όπως ο σολομός, ο τόνος ή οι σαρδέλες, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η δρ Κάθριν Τόμπερτ, διευθύνουσα σύμβουλος Επιστημών στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας προτρέπει όλους τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού είναι να σταματήσουν το κάπνισμα. Ενθαρρύνουμε, ωστόσο, τους ανθρώπους να ακολουθούν υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα».

Πηγή Espresso
    Στην κορυφή