ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ


Ο εθισμός στα σκληρά ναρκωτικά «στραγγίζει» τη φαιά ουσία! Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έδειξε ότι ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοκαΐνη μπορεί να επηρεάσει τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου, αλλά και να επιβαρύνει την καρδιά. Ωστόσο, αυτή η τελευταία έρευνα είναι η πρώτη που συνδέει την απώλεια φαιάς ουσίας με τον εθισμό.

«Καθώς γερνάμε όλοι μας χάνουμε φαιά ουσία. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η χρόνια χρήση κοκαΐνης επιταχύνει σημαντικά τη μείωσή της - ένδειξη πρόωρης γήρανσης. Τα ευρήματά μας, λοιπόν, δείχνουν γιατί γνωστικές δυσκολίες που τυπικά συναντώνται σε μεγάλη ηλικία παρατηρούνται και σε μεσήλικες χρήστες κοκαΐνης» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, δρ Κάρεν Ερς.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», οι ερευνητές έκαναν απεικονιστικές εξετάσεις σε 120 ανθρώπους ίδιας ηλικίας, φύλου και I.Q.

Οι μισοί είχαν εξάρτηση στην κοκαΐνη, ενώ οι άλλοι εξήντα δεν είχαν ιστορικό κατάχρησης παράνομων ουσιών. Προέκυψε, λοιπόν, ότι όσοι έκαναν χρήση κοκαΐνης έχαναν περίπου 3,08 ml από τον εγκεφαλικό τους όγκο κάθε χρόνο, διπλάσια ποσότητα δηλαδή από αυτούς που δεν έκαναν χρήση.

«Οι νέοι άνθρωποι που κάνουν τώρα χρήση κοκαΐνης πρέπει να ενημερωθούν για τις μακροχρόνιες συνέπειες ακόμα και στον εγκέφαλό τους» καταλήγει η δρ Ερς.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή