ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ


Την πεποίθηση ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης εξέφρασε από το βήμα του σημερινού συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Αφού επισήμανε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (9 Ιουνίου 2011) τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται στο 1 δις (αύξηση της τάξης του 5%), ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα «δεν ευθύνεται για την κρίση, αλλά είναι από τους πρώτους που πληρώνουν την κρίση», καθώς αντιμετωπίζει περισσότερη φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. «Τα άτομα με αναπηρία είναι τα πρώτα που απολύονται και τα τελευταία που προσλαμβάνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία η οποία «δεν έχει σχέδιο» και υπολείπεται σε «πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη». Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα την επιβάρυνση και των ατόμων με αναπηρία από τα έκτακτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα απαλλάσσονται μεν οι οικογένειες των ανήλικων ΑμεΑ αλλά όχι και εκείνες των ενήλικων ΑμεΑ.

Γενικότερα, χαρακτήρισε «υπανάπτυκτο και προσβλητικό» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία από την ελληνική πολιτεία, τονίζοντας την ανάγκη για τη λήψη μέτρων «από το δήμο και την περιφέρεια έως το σύνολο των υπουργείων» που θα προστατεύουν το εισόδημα και την απασχόληση και θα εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες δομές κοινωνικές προστασίας και πρόνοιας, βάσει του ελληνικού Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι και ο ιδιωτικός τομέας παρουσιάζει αδυναμίες στα θέματα αναπηρίας, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στα όποια σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε στο υπουργείο Εσωτερικών τη σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα διαμορφώσει πρωτόκολλο συνεργασίας, έναν κώδικα καλής πρακτικής σε όλα τα επίπεδα. Απευθυνόμενος προς τους δήμους, ζήτησε να γίνει πιο συστηματική η συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα.


Πάρις Κουκουλόπουλος, Υφυπουργός Εσωτερικών

Το αναπηρικό ζήτημα αποτυπώνει και το συνολικό πρόβλημα της χώρας, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα οργάνωσης, διαμήνυσε από το 3ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Economist ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

Διαπιστώνοντας ότι η σημερινή κρίση «κλονίζει βεβαιότητες 10ετιών», αξίωσε «ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης» στην ελληνική κοινωνία, αρχής γενομένης από τις πολιτικές δυνάμεις.

Ως κοινή παραδοχή, επισήμανε την άποψη ότι «στην Ελλάδα πριν το Μνημόνιο ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να γυρίσουμε» και πως «η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής καθιστά την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή ύψιστης προτεραιότητας στόχους».

Αναγνωρίζοντας ότι αποδεδειγμένα σε περίοδο κρίσης τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν πολλαπλάσια από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, και αφού επιβεβαίωσε σοβαρά προβλήματα οικονομικής φύσης κατά την άσκηση πολιτικής σε αυτή τη συγκυρία, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών, την ψηφιοποίηση των επιδομάτων πρόνοιας για τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων, τη διασφάλιση επάρκειας σε οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες για κάθε δήμο και τη διαρκή βελτίωση και τον έλεγχο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε στενή συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση.


Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων

Για μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αναφορικά με τα ζητήματα αναπηρίας, έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας στο σημερινό συνέδριο του Economist, το οποίο συνδιοργανώνεται με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Μιλώντας για μία πολιτική η οποία «περιορίστηκε στην παροχή επιδομάτων» και «δημιούργησε μια εξάρτηση η οποία εγκλώβιζε το άτομο με αναπηρία», ανέδειξε ως στόχο μία ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους κοινωνία.

Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολη την προσβασιμότητα στην Αθήνα («στενοί δρόμοι, εμπόδια παντού στα πεζοδρόμια») και συμπέρανε ότι χωρίς τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα είχαν γίνει ακόμη λιγότερα για τις μετακινήσεις των ΑμεΑ στην πρωτεύουσα. Ενδεικτικά, ανέφερε πως ούτε στο δημαρχιακό Μέγαρο υπάρχουν σχετικές ειδικές δομές.


«Ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώνει πολιτικές που δεν θα αφήνουν πίσω τους ανθρώπους με ανάγκη», διαμήνυσε, τονίζοντας ότι «σε κάθε πολιτική πρέπει να εντάσσεται η οπτική των ΑμεΑ».


Γιώργος Κουτρουμάνης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Τη δυναμική συμμετοχή και των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο εγχείρημα της ένταξης ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας αξίωσε από το βήμα του Economist ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους».

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για την ανάγκη επανασχεδιασμού των ασκούμενων πολιτικών και αναμόρφωσης του κοινωνικού κράτους ως προτεραιότητας.

Αναφερόμενος στα δεδομένα προηγούμενων ετών, ο κ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για κοινωνικές δαπάνες, που ήταν δυσανάλογες με την αποτελεσματικότητά τους, για κατεξοχήν επιδοματική πολιτική, η οποία δεν επέτρεψε να αναπτυχθούν πρακτικές για την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, καθώς και για πελατειακές σχέσεις με τους δικαιούχους των παροχών, με αποτέλεσμα την άνιση κατανομή των πόρων.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το εθνικό μητρώο αναπήρων, το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας με ενιαίους κανόνες και τη θέσπιση νέων κανόνων για την αγορά εργασίας, με έμφαση στην αλλαγή κουλτούρας των επιχειρήσεων, υπό τη σημείωση ότι έως σήμερα η αγορά εργασίας είναι «κλειστή» για τα άτομα με αναπηρία.

Ο ίδιος στάθηκε στα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, ύψους 3,9 δις ευρώ, στα οποία εντάσσονται και δράσεις για ΑμεΑ.


    Στην κορυφή