ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ


Προωθώντας τη συστηματική κατανάλωση ψαριών, το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ επιδιώκει μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς της θάλασσας, μαγειρεύοντας απλές, υγιεινές, εύκολες, οικονομικές και πάνω από όλα λαχταριστές θαλασσολιχουδιές.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012 το πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ έχει θέσει σε εφαρμογή τη νέα ενότητα με θέμα την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και το σύνθημα «Ψάρια & Θαλασσινά, Νόστιμα και Υγιεινά – Ένας Θησαυρός από Οφέλη!». Μέσα από μια σειρά εργαλείων και ενεργειών, η εθνική συντονιστική ομάδα του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες των 14 συμμετεχόντων Δήμων (Αγία Παρασκευή, Γαλάτσι, Δελφοί, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Θήβα, Κάλυμνος, Κηφισιά, Κόρινθος, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Παύλου Μελά, Πέραμα, Σαρωνικός Αττικής και Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα) προωθούν τα μηνύματα της ενότητας με στόχο να εισάγουν στην παιδική διατροφή μια από τις πιο πολύτιμες τροφές για τον οργανισμό μας, τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Στόχος της νέας θεματικής ενότητας είναι να γίνει το ψάρι αναπόσπαστο κομμάτι του οικογενειακού τραπεζιού, εξοικειώνοντας τα παιδιά με τις γεύσεις της θάλασσας. Με ιδέες για την προετοιμασία και την επιλογή του και πληροφορίες για τις θρεπτικές του ιδιότητές του το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ σκοπεύει να κάνει το ψάρι μια από τις αγαπημένες γεύσεις των παιδιών.

Τα μηνύματα της ενότητας υποστηρίζονται από σχετικά φυλλάδια και αφίσες για τους γονείς, παιδαγωγικές μεθόδους και παιχνίδια για τους εκπαιδευτικούς, ενημερωτικές επιστολές για τους τοπικούς επαγγελματίες υγείας κ.α.

Οι συμμετέχοντες Δήμοι έχουν ήδη λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση πάνω στη νέα ενότητα, έχουν ξεκινήσει να διανέμουν τα σχετικά ενημερωτικά υλικά στους δημότες, ενώ σχεδιάζουν μαζικές δράσεις που θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τους πολίτες τους άμεσα και αποτελεσματικά. Ήδη οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για επίδοξους μικρούς Chef, θεατρικά δρώμενα, ενημερωτικές ημερίδες, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, εξορμήσεις σε ψαραγορές και ενυδρεία και μια σειρά ευφάνταστων ενεργειών με θέμα πάντα τα ψάρια και τα θαλασσινά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.


Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, του Υπουργείου Παιδείας, Διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων – Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. Έχει επίσης εξασφαλίσει τις αιγίδες των εξής οργανισμών: Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνων για Αγγειακά Νοσήματα.
www.paideiatrofi.org


    Στην κορυφή