TΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ


Μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά, ιδίως πλήρη, και φυτικές ίνες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι για κάθε δέκα γραμμάρια πρόσθετης κατανάλωσης ινών τη μέρα, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου. Οι ίνες στα φρούτα και τα λαχανικά δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάλογα.

Τα πλήρη δημητριακά και οι ίνες, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Οι Βρετανοί επιστήμονες αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες μέχρι τώρα σχετικά με τη σχέση διατροφής-καρκίνου του εντέρου, οι οποίες συνολικά αφορούν παρατηρήσεις από περίπου 2 εκατ. άτομα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στην κατανάλωση ινών και πλήρων (αναποφλοίωτων και ανεπεξέργαστων) σιτηρών -μαύρο ψωμί, καφέ ρύζι, δημητριακά, κουάκερ- βοηθούν σημαντικά κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

«Όσο περισσότερο τρώει κανείς τέτοια δημητριακά και ίνες, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και μέτριες ποσότητες ωφελούν», δήλωσε η υπεύθυνη ερευνήτρια. Υπολογίστηκε ότι τρεις μερίδες δημητριακών και γενικότερα ανεπεξέργαστων σιτηρών τη μέρα (περίπου 90 γραμμάρια) μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί πιο αναλυτικά ποια ακριβώς είδη ινών και σιτηρών και σε ποιες ποσότητες έχουν την μεγαλύτερη ωφέλεια.

Εξάλλου, μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά μειώνει στους εφήβους τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, άρα για την καρδιά και για το διαβήτη.

Πηγή athina984.gr


    Στην κορυφή