Συναγερμός από επιδημία ιλαράς


Συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας προκαλεί η επιδημία ιλαράς που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στην γειτονική Βουλγαρία, η οποία φαίνεται ότι ξεπέρασε τα σύνορα και μαστίζει πλέον την Ελλάδα. Οι επιδημιολόγοι εφιστούν την προσοχή, ειδικά στις ειδικές ομάδες πληθυσμού, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 97 περιστατικά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.
Η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βουλγαρία από τον περασμένο Απρίλιο και αφορά κυρίως μετακινούμενους πληθυσμούς Ρομά. Ωστόσο, από τις αρχές Ιουνίου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και στην Ελλάδα, κάτι που ειδικοί αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ανοίξει οι εποχικές δουλειές με αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες φορείς της νόσου να τη μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Έτσι και αλλιώς από τα 97 κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα από την αρχή του έτους έως τα μέσα Ιουνίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρει ότι τα 35 αφορούν άτομα βουλγαρικής υπηκοότητας και κυρίως αθίγγανους, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για εποχικές εργασίες μαζί με τις οικογένειές τους. Ωστόσο υπάρχουν και 59 Ελληνες (από τους οποίους οι 23 Αθίγγανοι) και τρεις άλλης υπηκοότητας (ένας αλβανός και δύο τουρίστες από τη Δανία και τη Γαλλία).

Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων βουλγαρικής υπηκοότητας (59 από τα 97) αφορούν παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Οι περισσότεροι έλληνες αθίγγανοι που προσβλήθηκαν ήταν επίσης παιδιά, αλλά έχουν μολυνθεί και 21 άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών.

Η ιλαρά εκδηλώνεται με πυρετό, έντονο, ερεθισμό των ματιών, φωτοφοβία, φτέρνισμα και καταρροή. Τη δεύτερη και τρίτη μέρα εμφανίζονται στα μάγουλα μικρές, λευκές κηλίδες που περιβάλλονται από έναν κόκκινο κύκλο και εξαφανίζονται έπειτα από 12 έως 48 ώρες. Ενδέχεται να εμφανιστεί και μία κόκκινη γραμμή κάτω από το βλέφαρο, η οποία παραμένει έως τέσσερις μέρες.

Η νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις. Μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της επαφής με αντικείμενα, τα οποία έχουν μολυνθεί πρόσφατα από φορείς. Ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες έως και δύο ώρες. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από μία έως τρεις εβδομάδες. Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε ότι οι φορείς μεταδίδουν τον ιό πέντε μέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος και ως πέντε μέρες μετά.


Πηγή madata.gr



    Στην κορυφή