Στρες στη μάχη κατά καρκίνου


OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το στρες μπορεί να είναι –για πολλούς– η ασθένεια και η μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Οπως όμως φαίνεται, έχει και τα καλά του. Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το στρες μπορεί να βοηθήσει τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον καρκίνο.

Πειράματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι τα πειραματόζωα που αντιμετώπισαν μία ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση, όπως, παραδείγματος χάριν, η παραμονή σε ένα πολύ μικρό κλουβί ή η πάλη με άλλα ποντίκια, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους καρκινικούς όγκους με μεγαλύτερη ευκολία από άλλα πειραματόζωα τα οποία δεν αντιμετώπισαν κανένα στρες. Τα ευρήματα της μελέτης των επιστημόνων δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell και υποδεικνύουν την ανάγκη που υπάρχει για τη δημιουργία μιας νευρολογικής αντικαρκινικής θεραπείας. Για τις ανάγκες της μελέτης η ομάδα των ερευνητών ενέχυσε στα ποντίκια κύτταρα μελανώματος, μιας μορφής δερματικού καρκίνου, και άφησε τους όγκους να εξελιχθούν. Στη συνέχεια τοποθέτησαν μερικά από τα καρκινοπαθή ποντίκια σε ευρύχωρα κλουβιά με πολλά παιχνίδια και όλους τους μικρούς τους φίλους. Τα υπόλοιπα πειραματόζωα παρέμειναν στα συνηθισμένα μικρότερα κλουβιά τους.


Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι όγκοι στα ποντίκια που είχαν τοποθετηθεί στα μεγάλα κλουβιά είχαν συρρικνωθεί κατά 50%. Εξι εβδομάδες αργότερα, τα νεοπλάσματα στα πειραματόζωα αυτής της ομάδας είχαν συρρικνωθεί κατά 77%. Μάλιστα, στο 17% των ποντικών είχαν εξαφανιστεί χωρίς άλλη θεραπεία. Στα υπόλοιπα ποντίκια, οι όγκοι διογκώθηκαν, όπως ήταν το αναμενόμενο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θεαματική ίαση του καρκίνου σε κάποια από τα πειραματόζωα οφείλεται εν μέρει στο στρες από το οποίο έπασχαν. Οπως διαπιστώθηκε, ο εγκέφαλος των στρεσαρισμένων ποντικών παρήγε ένα χημικό που μείωνε την παραγωγή λεπτίνης, μιας ορμόνης η οποία συνδυάζεται με την πείνα αλλά και με το μελάνωμα, τον καρκίνο του προστάτη και αυτόν του μαστού. Οσο περισσότερη λεπτίνη παρήγε ο οργανισμός του πειραματόζωου, τόσο μικρότεροι ήταν οι καρκινικοί όγκοι που εμφάνιζε. Βέβαια, η λεπτίνη δρα διαφορετικά στα ποντίκια και στους ανθρώπους, όπως διαφορετικοί είναι και οι μηχανισμοί εμφάνισης καρκίνου στα δύο είδη. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τελικά, τα συμπεράσματά τους για την ευεργετική δράση του στρες είναι δυνατό να εφαρμοστούν και στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τη θεραπεία του καρκίνου με χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο του ασθενούς. Επίσης, ενδέχεται να πειραματιστούν με αντικαρκινικές γενετικές θεραπείες, καθώς η εισαγωγή ενός γονιδίου θεωρείται ικανή να θέσει σε λειτουργία τους μηχανισμούς που θα καταλήξουν στη μείωση της παραγωγής λεπτίνης. Οι επιστήμονες, τέλος, πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε το στρες αναζητώντας την ευτυχία. Πρέπει να συμμετέχουμε σε ομαδικά αθλήματα και κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα κι αν μας δημιουργούν λίγο άγχος. Ισως αυτή να είναι η οδός για την ίαση του καρκίνου.


Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



    Στην κορυφή