Σημαντική μείωση των παιδικών εμβολιασμών


Κίνδυνος επιστροφής ξεχασμένων νοσημάτων
Ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως η ιλαρά, η ερυθρά και η ανεμοβλογιά, ενδέχεται να ενσκήψουν και πάλι στην ελληνική επικράτεια και να απειλήσουν τα ελληνόπουλα, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Και τούτο διότι μία από τις «παράπλευρες» απώλειες της πανδημίας της νέας γρίπης ήταν και η δραματική μείωση των βασικών εμβολιασμών στα παιδιά.

Ειδικότερα, το διάστημα Δεκέμβριος 2009 - Φεβρουάριος 2010 καταγράφηκε σημαντική μείωση των εμβολιασμών σε ό,τι αφορά τα κλασικά και δοκιμασμένα εμβόλια για ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ηπατίτιδα και μηνιγγίτιδα, εξαιτίας της επιφυλακτικής στάσης πολλών γονιών απέναντι στα εμβόλια συλλήβδην. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο παραπάνω φορέων, τα εμβόλια κατά της ανεμοβλογιάς και του αιμόφιλου Β μειώθηκαν κατά 40%, της ηπατίτιδας Α και Β κατά 20%-25% και το εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας κατά 15%.

Οι αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων στη χώρα μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του πανδημικού εμβολίου είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια ισχυρή τάση αμφισβήτησης των εμβολίων, που δεν περιορίστηκε μόνο στα νέας εσοδείας σκευάσματα αλλά και σε παλαιά και δοκιμασμένα εμβόλια που έχουν αποδειχτεί σωτήρια για την εξάλειψη σοβαρών και συχνά απειλητικών για τη ζωή των μωρών και μικρών παιδιών, ασθενειών.

«Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα χωρίς να έχουν λάβει σκευάσματα που χορηγούνται με ασφάλεια επί δεκαετίες και που αφορούν ασθένειες όπως η ιλαρά, ερυθρά, ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, κα» επισημαίνει μιλώντας προς το protothema.gr ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και απευθύνει παράλληλα έκκληση προς τους γονείς να μην παραμελούν για οποιονδήποτε λόγο των εμβολιασμό των παιδιών. «Πρόκειται για ασφαλή εμβόλια, δοκιμασμένα στον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια σώζουν».

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή