Σαλάμι... δηλητήριο


Τα αλλαντικά κατηγορούνται ότι προκαλούν καρδιοπάθειες και διαβήτη!

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: το επεξεργασμένο κρέας- μπέικον, σαλάμι, ζαμπόν, λουκάνικο- μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2. Υπεύθυνη φαίνεται να είναι η πλούσια περιεκτικότητά του σε αλάτι και νιτρώδη συντηρητικά.

Συνολικά 20 έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από 10 διαφορετικές χώρες, ανέλυσαν εκ νέου οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διαπίστωσαν πως για κάθε 50 γραμμάτια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά, ποσότητα ισοδύναμη με δύο φέτες μπέικον, για παράδειγμα, ή με ένα λουκάνικο Φρανκφούρτης, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 42% και ο κίνδυνος διαβήτη Τύπου 2 κατά 19%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η κατανάλωση ακόμα και διπλάσιας ποσότητας μη επεξεργασμένου κρέατος, βοδινού, αρνίσιου ή χοιρινού, δεν συσχετίζεται με ανάλογο κίνδυνο. «Ακόμα και όταν λήφθηκαν υπόψη όλοι οι παράγοντες τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα», επισημαίνει στην επιθεώρηση «Circulation» η επικεφαλής της έρευνας δρ Ρενάτα Μίσα, «μόνο το επεξεργασμένο κρέας συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας και διαβήτη». Επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας περιέχουν παρόμοιες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. «Η διαφορά τους», επισημαίνει η δρ Μίσα, «είναι πως το επεξεργασμένο κρέας περιέχει κατά μέσον όρο τέσσερις φορές περισσότερο νάτριο και 50% περισσότερα νιτρικά άλατα για συντήρηση. Ίσως λοιπόν ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας και διαβήτη που βλέπουμε με το επεξεργασμένο κρέας, αλλά όχι με το μη επεξεργασμένο κρέας, να εξηγείται βάσει των διαφορών τους σε αλάτι και συντηρητικά».
Αρτηριακή πίεση
Είναι γνωστό πως το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Επιπλέον, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν δείξει πως τα νιτρώδη συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό και εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και να μειώσουν την ικανότητα του οργανισμού να χειρίζεται τα σάκχαρα, επιπτώσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας και διαβήτη. «Προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφράγματος και διαβήτη», σημειώνει η δρ Μίσα, «καλά θα κάνουμε να εξετάσουμε τι είδη κρέατος καταναλώνουμε. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το σαλάμι και το λουκάνικο, είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε περισσότερο.
Με βάση τα πορίσματα των ερευνών μας, η μέγιστη κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι μία μερίδα την εβδομάδα».


Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ κρέας ήδη έχει συσχετιστεί και με αύξηση του κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), ο μέσος άνθρωπος έχει 5% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου• όμως 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά αρκούν για να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτό στο 6%. Μόνο στη Βρετανία, οι ειδικοί υπολογίζουν πως 3.700 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσε να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν κατανάλωναν λιγότερο από 70
γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος- ποσότητα ισοδύναμη με τρεις φέτες μπέικον- την εβδομάδα.
Ολα αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνουν πως εφ΄ εξής πρέπει να βλέπουμε το επεξεργασμένο κρέας ως «επικίνδυνο» και το κόκκινο, μη επεξεργασμένο, κρέας ως «ακίνδυνο». Το κόκκινο κρέας έχει από μόνο του συσχετιστεί με άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, και επομένως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. «Αν σας αρέσει το κόκκινο κρέας», συμβουλεύει η Βικτόρια Τέιλορ από το Βρετανικό Ιδρυμα για την Καρδιά, «μπορείτε να το εντάξετε σε μία ισορροπημένη, φιλική προς την καρδιά διατροφή.
Προτιμήστε κομμάτια κρέατος με όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος και μαγειρέψτε τα μόνοι σας με όσο το δυνατόν πιο υγιεινό τρόπο. Αν χρειάζεστε επιπλέον γεύση, χρησιμοποιήστε φρέσκα και αποξηραμένα βότανα, μπαχαρικά και τσίλι αντί για αλάτι».


Πηγή ΤΑ ΝΕΑ (TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ Της Jane Κirby)


    Στην κορυφή