ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ALAPIS


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την πρωτοπόρο εταιρεία στον κλάδο αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος - Synthetic Genomics προχώρησε η Alapis S.A..

Η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας έγινε με Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Proton Bank - η οποία και στηρίζει το όλο εγχείρημα - από τους Συνδιευθύνοντες Συμβούλους της Alapis κ.κ. Περικλή Λιβά και Στυλιανό Κυμπαρίδη. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου και κεντρικά πρόσωπα ήταν οι διακεκριμένοι γενετιστές Δρ. J. Craig Venter – Ιδρυτής και Δ/νων Σύμβουλος της Synthetic Genomics και Δρ. Αριστείδης Πατρινός – Πρόεδρος της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ανωτέρω, η Alapis θα συμμετέχει στις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες Synthetic Genomics καθώς και στην νέα εταιρεία παραγωγής εμβολίων που ίδρυσε πρόσφατα ο Δρ. Venter, τη Synthetic Genomics Vaccines.
Ο Συνδ/νων Σύμβουλος της Alapis κ. Περικλής Λιβάς δήλωσε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία σηματοδοτεί την αφοσίωση της Alapis στην ενίσχυση καινοτόμων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Επιστέγασμα της επιλογής του Ομίλου για συνεχή επένδυση στην έρευνα αποτελεί η συνεργασία την οποία παρουσιάζουμε σήμερα με τον αδιαμφισβήτητα κορυφαίο γενετιστή στον κόσμο τον Δρ. Κρεγκ Βέντερ. Ο Όμιλος Alapis, με την ευγενική ενίσχυση της Proton Bank, μπαίνει στην καρδιά αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος που βρίσκεται στην αιχμή των πιο σύγχρονων επιστημονικών αναζητήσεων».

Αναφορικά με τη στήριξη της συνεργασίας από την Proton Bank, ο επίσης Συνδ/νων Σύμβουλος της Alapis κ. Στέλιος Κυμπαρίδης ανέφερε τα εξής: «Σήμερα η Proton αποδεικνύει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο ότι βρίσκεται πίσω από πρωτοβουλίες που στηρίζουν την καινοτομία σε έναν νευραλγικό τομέα όπως είναι η υγεία. Ένας χώρος νευραλγικός για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Στη συνέχεια, ο Δρ. Βέντερ παρουσίασε το έργο της Synthetic Genomics Vaccines σημειώνοντας ότι η τεχνολογία που αξιοποιεί - η οποία προέρχεται από την Synthetic Genomics - έχει ως βασικό πλεονέκτημα τη γρήγορη παρασκευή εμβολίων, γεγονός το οποίο θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση πανδημίας αντίστοιχης με αυτή του Η1Ν1 που βιώσαμε πρόσφατα.

Ο κορυφαίος γενετιστής επισήμανε επίσης ότι για να αποφευχθεί η κακόβουλη χρήση των επιστημονικών του ευρημάτων η εταιρεία του έχει προχωρήσει σε ελέγχους βιοηθικής με όλα τα τμήματα της κοινωνίας, από την Επιτροπή Βιοηθικής του Προέδρου Ομπάμα, έως και το Βατικανό.
Τέλος, ο συνεργάτης του Δρ. Βέντερ και κορυφαίος επίσης γενετιστής, Δρ. Αριστείδης Πατρινός σημείωσε ότι η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα αλλάξει ριζικά τον τομέα της έρευνας στην Βιολογία, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «ζούμε την επανάσταση της βιοτεχνολογίας».

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, οι εκπρόσωποι του τύπου είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις τόσο στους δύο επιστήμονες όσο και στους εκπροσώπους της Alapis αναφορικά με τη φύση της συνεργασίας, αλλά και τη σημασία του επιστημονικού έργου και των ερευνών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής.

Μάλιστα, μετά τη συνέντευξη τύπου οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία μιας πιο προσωπικής επαφής με τους κ.κ. Πατρινό και Βέντερ, καθώς και να λάβουν αντίτυπο του βιβλίου του κορυφαίου επιστήμονα της εποχής μας, υπογεγραμμένο από τον ίδιο.


    Στην κορυφή