ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ


Η θεραπεία με δύο δραστικές ουσίες, την τελμισαρτάνη, που είναι ένας αποκλειστής των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARB) και την αμλοδιπίνη, που είναι ένας αποκλειστής των διαύλων του ασβεστίου (CCB), παρέχει ισχυρές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με σοβαρή υπέρταση, όταν οι ουσίες αυτές συνδυάζονται σε ένα χάπι. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην 20η Επιστημονική Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Υπέρταση (ESH) στο Όσλο και συζητήθηκαν σε μια ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν τις σταθερά υψηλότερες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά ελέγχου και ανταπόκρισης που επιτυγχάνονται με το συνδυασμό αυτό συγκριτικά με τη θεραπεία τελμισαρτάνης ή αμλοδιπίνης ως μονοθεραπείες.

«Αυτά τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι συνδυαστικές θεραπείες προσφέρουν μια πολύτιμη θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς, ιδιαίτερα των ασθενών με βαριά υπέρταση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός της τελμισαρτάνης και της αμλοδιπίνης παρέχει σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και ένα ευνοϊκότερο προφίλ ασφάλειας από ό,τι οι αντίστοιχες μονοθεραπείες – ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της συμμόρφωσης, η οποία συχνά αποτελεί εμπόδιο για τον αποτελεσματικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο Καθηγητής Michael Böhm, Διευθυντής και Πρόεδρος του Τμήματος Παθολογίας και Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Saarland στη Γερμανία. «Αδιαμφισβήτητα τα αποτελέσματα του συνδυασμού τελμισαρτάνης και αμλοδιπίνης οδήγησαν πρόσφατα στη θετική γνωμοδότηση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP).»

Η τελμισαρτάνη και η αμλοδιπίνη είναι οι ουσίες με την μεγαλύτερη διάρκεια δράσης στην κατηγορία τους, προσφέροντας αξιόπιστη 24ωρη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η τελμισαρτάνη είναι επίσης ο μοναδικός αποκλειστής των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARB) με ένδειξη καρδιαγγειακής προστασίας σε ασθενείς που εμφανίζουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.Αποτελέσματα της Μελέτης


Ο συνδυασμός σε ένα δισκίο τελμισαρτάνης και αμλοδιπίνης διερευνήθηκε σε μία μελέτη 8 εβδομάδων, διπλά τυφλή, παραλλήλων ομάδων στην οποία συμμετείχαν 858 ασθενείς με βαριά υπέρταση, η οποία ορίστηκε ως συστολική πίεση ≥ 180 mmHg και διαστολική πίεση ≥ 95 mm Hg. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες θεραπείας: 80 mg τελμισαρτάνη συν 10mg αμλοδιπίνη, μονοθεραπεία με 80 mg τελμισαρτάνη και μονοθεραπεία με 10mg αμλοδιπίνη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνδυαστική θεραπεία με 80mg τελμισαρτάνης και 10mg αμλοδιπίνης προσφέρει:
• σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της μέσης συστολικής αρτηριακής πίεσης (έως 50 mmHg) από τις αντίστοιχες μονοθεραπείες σε ασθενείς με βαριά υπέρταση, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων μειώσεων αρτηριακής πίεσης που έχουν σημειωθεί σε δοκιμές αντιυπερτασικών φαρμάκων
• μείωση της αρτηριακής πίεσης πάνω από 50 mm Hg στο 46 % των ασθενών
• μεγαλύτερη μείωση (-31,9 mm Hg) της συστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από μία μόνο εβδομάδα θεραπείας
• σταθερά καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μεγαλύτερα ποσοστά ανταπόκρισης συγκριτικά με τις μεμονωμένες μονοθεραπείες
• ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας & ανοχής

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας πρωτεύων παράγοντας κινδύνου για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως είναι το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Καλά ανεκτές θεραπευτικές επιλογές που περιορίζουν το μεγάλο αριθμό δισκίων που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς μου, οδηγούν σε καλύτερη διαχείριση της υπέρτασής τους και συνεπάγονται καλύτερες εκβάσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς μου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτών των σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, επειδή η υπέρτασή τους είναι βαριάς μορφής ή επειδή πάσχουν από διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε η Δρ. Sarah Jarvis, Παθολόγος και Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Παθολόγων και Γυναικείας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος μεμονωμένος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη ή του καπνίσματος. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια μείωση κατά 2 mmHg της συστολικής αρτηριακής πίεσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.λπ.) κατά 7-10%.

Τον Οκτώβριο του 2009, ο συνδυασμός τελμισαρτάνης και αμλοδιπίνης έλαβε την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία της υπέρτασης ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλους αντιυπερτασικούς παράγοντες και ως αρχική θεραπεία για ασθενείς που ενδέχεται να χρειαστούν πολλά φάρμακα για να πετύχουν την αρτηριακή πίεση-στόχο τους.

Στην Ιαπωνία, η τελμισαρτάνη σε συνδυασμό με την αμλοδιπίνη είναι διαθέσιμη στην αγορά και εγκρίθηκε για τη θεραπεία της υπέρτασης τον Ιούλιο του 2010.


    Στην κορυφή