ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ


Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο συνάντησε σήμερα Τρίτη 17 Ιουλίου αντιπροσωπεία της Ε.Γ. της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Ιωάννη Βαρδακαστάνη, μετά και την ανοιχτή επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς τους επικεφαλής των κομμάτων της κυβέρνησης, την Παρασκευή 13 Ιουλίου. Η επιστολή αφορούσε στα «ανοιχτά» μέτωπα του αναπηρικού κινήματος και στα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, με τίτλο «Δώστε τέλος στα σενάρια εξαθλίωσης των ατόμων με αναπηρία» και στη συνάντηση περιγράφηκαν οι συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα σήμερα.

Η ΕΣΑμεΑ ζήτησε την πλήρη προστασία των προνοιακών επιδομάτων, με τον κ. Βαρδακαστάνη να αναφέρει χαρακτηριστικά : «Η ΕΣΑμεΑ ήταν και είναι σύμφωνη σε οποιοδήποτε είδους έλεγχο, ήταν και είναι υπέρμαχος της πλήρους διαφάνειας. Εάν όμως η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αγγίξει τα προνοιακά επιδόματα, οδηγεί σε μια στιγμή χιλιάδες άτομα με αναπηρία στον Καιάδα. Κυβέρνηση που θέλει να εφαρμόσει δίκαιη πολιτική, βρίσκει πρώτα και κύρια τα ισοδύναμα για την προστασία των αδύναμων. Αυτές τις ημέρες ασκείται ψυχολογική βία και τρομοκρατία στα άτομα με αναπηρία της χώρας. Όλες οι πληροφορίες που διαχέονται καταδεικνύουν ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους οδηγούνται στην κοινωνική και δημοσιονομική γκιλοτίνα».


Οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος ζήτησαν την προστασία των συντάξεων, των φοροαπαλλαγών των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την προστασία των μισθών των εργαζομένων με αναπηρία, οι οποίοι μισθοί υπέστησαν σφαγή από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα φάρμακα, οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών με αναπηρία με τις δυσλειτουργίες των κέντρων των παιδιών με βαριές αναπηρίες, αλλά και το μέγα θέμα του ΚΕΠΑ: Τονίστηκαν οι πολύ σοβαρές δυσλειτουργίες καθώς και το γεγονός ότι η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της στην περίπτωση καθυστέρησης των γνωματεύσεων. «Τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία είναι οριζόντια και αφορούν την Κυβέρνηση στο σύνολό της. Δεν υπάρχει πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση για την οποία δεν είναι συνυπεύθυνα και τα τρία κόμματα», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης στον κ. Βενιζέλο, ζητώντας χωρίς περιστροφές την προστασία της αναπηρικής οικογένειας. «Το αναπηρικό κίνημα πάντα είχε συναίσθηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και της φτώχειας που βιώνουν διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους».

Τέλος η ΕΣΑμεΑ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος στους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, από τους οποίους επίσης η ΕΣΑμεΑ έχει ζητήσει συνάντηση, όπως επίσης την πρόταση συγκρότησης διυπουργικής και διακομματικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τα θέματα της αναπηρίας ώστε να δίνονται άμεσες και πρακτικές λύσεις.


    Στην κορυφή