ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κο Γιάννη Στουρνάρα για τα καίρια ζητήματα που αφορούν την Υγείας είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης, μαζί με τους προέδρους του Κοινου Πανεπιστημονικού Μετώπου, τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου κο Βλασταράκο, την Πρόεδρο του ΙΣ Περαιά κα Ανεμοδουρά, τον Πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ και γεν γραμματέα του ΙΣΑ κο Τσούκαλο, τον ταμεία του ΙΣΑ κο Πατσουράκο, τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου αττικής κο Κατσίκη καθώς και εκπρόσωποι της ολομέλειας των δικηγόρων. Από το Υπουργείο Οικονομικών παρευρέθησαν επίσης συνεργάτες του Υπουργού καθώς και ο γεν γραμματέας του Υπουργείου κος Μέργος.



Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε τις εξής προτάσεις τόσο για το θέμα του ΕΤΑΑ όσο και για το φορολογικό ζήτημα των γιατρών.

1) Να μην ενωθεί το ΕΤΑΑ με τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα η ένωση του με τον ΕΟΠΥΥ έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα επιβίωσης του ΕΟΠΥΥ. Αυτό παράλληλα θα σημάνει την διάλυση του ΤΣΑΥ αφού τα αποθεματικά του θα απορροφηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

2) Όχι φορολόγηση των ιατρών με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ. Είναι άδικο ιδίως για τους νέους ιατρούς αλλά και για όλους τους συνεργαζόμενους με ασφαλιστικά ταμεία που έχουν χαμηλό εισόδημα και αδυναμία φοροδιαφυγής ακόμα και να θέλουν.

3) Συμψηφισμός οφειλομένων από ασφαλιστικά ταμεία με οφειλές σε εφορία , ΙΚΑ.

4) Εγκύκλιο να μην υπάρχουν διώξεις από χρέη σε εφορίες – ΙΚΑ, να μην μπαίνουμε στον Τειρεσία και να μην υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από Δημόσιο Τομέα ή Τράπεζες, αν υπάρχουν οφειλές του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων προς τους Ιατρούς.

5) Αν γίνει κούρεμα των παλαιών οφειλομένων από ταμεία να μην είναι πάνω από αυτό που έγινε στους φαρμακοποιούς (3,5%) στα πλαίσια της ισότητος. Οποιοδήποτε περαιτέρω κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την επαγγελματική επιβίωση των ιατρών αφού όλοι έχουν πάρει δάνεια και factoring με προεξόφληση απαιτήσεων ή εγγύηση αυτών που μας οφείλουν τα ταμεία.

6) Το οποιοδήποτε κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχο κούρεμα των επαγγελματικών δανείων των Ιατρών – Ιατρικών εταιρειών και γενικά να υπάρχει μέριμνα για τα δάνεια, που πρέπει να κουρευτούν, διότι οι ιατροί τα πήραν υπό άλλες συνθήκες με εύρωστη οικονομία (να ισχύει δηλαδή ότι ισχύει και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Οι ιατροί πιέζονται αφάνταστα από τις τράπεζες και στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να πιεστούν οι τράπεζες για ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών.

7) Την κατάργηση της διατάξεως της παραγράφου 22 του άρθρου 19 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α/23-4-2010) βάσει της οποίας οι ιατροί υποχρεούνται στην έκδοση φορολογικών στοιχείων παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσιών και όχι με την είσπραξη της αμοιβής. Αυτό οδηγεί σε υπέρμετρη καταβολή φόρων επί ανείσπρακτων συχνά αμοιβών, επιδεινώνοντας παραπέρα την δυσχερή οικονομική θέση των αυτοαπασχολούμενων ιατρών.

8) Φορολόγηση των ιατρικών εταιριών βάσει αυτών που έχουν εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ισχύει στα φυσικά πρόσωπα) και όχι βάσει ανείσπρακτων τιμολογίων.





Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να επιλύσει στο άμεσο μέλλον το θέμα του συμψηφισμού, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να φέρει οριστική λύση στο πρόβλημα της φορολόγησης με την είσπραξη των ποσών των Ιατρείων και όχι βάσει κατάθεσης της απόδειξης του γιατρού για χρήματα που δεν έχει λάβει ποτέ.



«Ο συμψηφισμός», δήλωσε κατηγορηματικά, «προωθείται ήδη στο πολυνομοσχέδιο και το φορολογικό ατόπημα θα το επιλύσουμε άμεσα για τη δίκαιη φορολόγηση των γιατρών»



Ο Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κος Πατούλης, με τη σειρά του τόνισε ότι οι γιατροί έχουν επιδείξει στο Ελληνικό κράτος και στους ασθενείς τους πολλές φορές την εθελοντική τους προσφορά, τόσο ως συμβεβλημένοι απλήρωτοι ελευθεροεπαγγελματίες όσο και ως νοσοκομειακό απλήρωτοι στις εφημερίες. «Είμαστε διαχρονικά δίπλα στον άρρωστο γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, όμως οφείλει το κράτος να αντιμετωπίζει δίκαια και ισότιμα τους λειτουργούς υγείας όπως όλους τους επαγγελματίες και πολίτες» δήλωσε ο κος Πατούλης καταλήγοντας ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες
    Στην κορυφή