ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε.Φ.Ε.Τ. ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννη Μίχα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των δομών που στηρίζουν την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία τροφίμων, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και την αποτελεσματική θωράκιση της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μίχας ενημέρωσε το Δ.Σ. του ΣΕΒΤ για τις δράσεις που έχει αναλάβει ο Φορέας και σύντομα θα περάσουν στο στάδιο της εφαρμογής στην πράξη και αφορούν :

• Στην κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας των τροφίμων.
• Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων από διαφορετικούς φορείς του δημοσίου (έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή στην περίπτωση της διάκρισης των αρμοδιοτήτων με το ΥΠΑΑΤ και εκκρεμεί η υπογραφή της απόφασης από τους συναρμόδιους Υπουργούς).
• Στην ενοποίηση του κυρωτικού πλαισίου (βρίσκεται στο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας).
• Στη διαχείριση των διατροφικών κρίσεων και στην ανάγκη βελτίωσης των συστημάτων ιχνηλασιμότητας και πρακτικών στον τομέα της επισήμανσης.
• Στη δημιουργία του Διατροφικού Τειρεσία (η πρόταση θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς).
• Στην εκπροσώπηση του Ε.Φ.Ε.Τ. στα κοινοτικά θεσμικά όργανα με στόχο την υποστήριξη των ελληνικής παραγωγής

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας επεσήμανε την αναγκαιότητα, αυτή να μην επηρεάσει στο ελάχιστο την ποιότητα των τροφίμων που φθάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών, ζητώντας στο σημείο αυτό την προσοχή και αμέριστη συνδρομή των επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Ο ρόλος του Ε.Φ.Ε.Τ. δεν είναι μονοδιάστατος, δεν είναι μόνο οι έλεγχοι, αλλά και οι προληπτικές παρεμβάσεις που δημιουργούν πρότυπα στις βιομηχανίες τροφίμων. Πρότυπα που διασφαλίζουν την ασφάλεια, την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα που αποτελούν μονόδρομο για την αποτελεσματική θωράκιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των συμπολιτών μας καταναλωτών».

Κλείνοντας ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι οι έλεγχοι από την πλευρά του Ε.Φ.Ε.Τ. θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, προς κάθε κατεύθυνση και αυστηροί ειδικά στις περιπτώσεις που καταγράφεται συνεχής παραβατικότητα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΣΕΒΤ ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Καλούσης, οι κ.κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, Γιώργος Κίκιζας, Γιώργος Πίττας, Β. Ζαφείρης και η Γενική Δ/ντρια κα Βάσω Παπαδημητρίου. Εκ μέρους του Ε.Φ.Ε.Τ. στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος κ. Τιμολέων Ράλλης και υπηρεσιακά στελέχη.


    Στην κορυφή