ΣΥΝ: Ο ΟΠΑΔ "ΠΛΗΓΗ" ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ


"Προεδρικά Διατάγματα που ποτέ δεν εκδόθηκαν αλλά και υπέρογκα χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου είναι τα δύο κύρια αίτια που έχουν φέρει σε απόγνωση πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους καθώς και το σύνολο των ιατρών και φαρμακοποιών της χώρας", επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΝ Ηρω Διώτη, σε επερώτησή της:
"Για τους μεν ασφαλισμένους, καίτοι πληρώνουν τις εισφορές τους, η πράξη αυτή είναι δώρο-άδωρο, αφού καλούνται να ξαναπληρώσουν. Κι αυτό, διότι ο Ν. 3867/2010 προβλέπει ότι «δεν εκκαθαρίζονται δαπάνες που αφορούν ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις, αν δεν έχουν κοστολογηθεί με Προεδρικό Διάταγμα». Αυτό το Π.Δ. παραμένει 4 σχεδόν μήνες μετά, λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας, σε εκκρεμότητα. Αφετέρου, ο ΟΠΑΔ λόγω της μη διάθεσης των απαραιτήτων πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών, αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τους συμβεβλημένους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς της χώρας.

Οι συνέπειες αυτής της αδυναμίας είναι διττές: υπάρχουν σύλλογοι, όπως ο Φαρμακευτικός της Θεσσαλονίκης, που προχώρησαν σε επ’ αορίστου αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Συνάμα, νέοι και παλαιότεροι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί αναμένουν επί μήνες την πληρωμή τους για συντελεσμένες ιατρικές επισκέψεις και πράξεις. Μεγάλο θύμα παραμένει ο ασφαλισμένος του Δημοσίου, που εν μέσω άθλιων οικονομικών συνθηκών, καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, λόγω κυβερνητικής ασυνέπειας, αμέλειας και αδιαφορίας.

Με βάση τα παραπάνω,
ερωτώνται οι κκ. υπουργοί:

1. Πότε θα προχωρήσουν στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 24 του Ν. 3867/2010, για την κάλυψη από τον ΟΠΑΔ σειράς ιατρικών εξετάσεων, που σήμερα είναι “κομμένες”;

2. Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στη λήψη μέτρων για την αποπληρωμή των οφειλών του ΟΠΑΔ και πότε προβλέπεται να αποπληρωθούν οι εκπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού απέναντι στους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς;"
    Στην κορυφή