ΣΥΝ: ΕΚΤΟΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ


"Μία γενική -και ανοικτή σε κάθε πιθανή ερμηνεία- διάταξη του Ν. 3996/2011 καθώς και της εγκυκλίου Αρ. 75 (Αριθ. Πρωτ. Α11/509-4.10.2011), με θέμα “Ασφαλιστική Κάλυψη Μελών Οικογένειας” της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφήνει ακάλυπτα τα ενήλικα -μεταξύ 18 και 24 ετών - τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών, ασφαλισμένων του εν λόγω ασφαλιστικού ταμείου." επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΝ Ηρώ Διώτη και συνεχίζει:

"Στην εν λόγω εγκύκλιο και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα “Ασφάλιση μελών οικογένειας πολιτών τρίτων χωρών” (σελ 3-4) και στην παράγραφο 3β, αναφέρεται ότι «μέλη οικογένειας υπηκόου τρίτης χώρας που κατοικεί νόμιμα στην Ελλάδα, θεωρούνται ο,η σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και τα κάτω των 18 ετών άγαμα τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν υιοθετηθεί». Με την εν λόγω παράγραφο, επί της ουσίας ορίζεται ότι τέκνα άνω των 18 ετών, ασχέτως εάν είναι άνεργα, δε δικαιούνται να ασφαλιστούν ως προστατευόμενα μέλη.

Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας, καθώς στην ίδια εγκύκλιο και στην παρ. 1β του Α’ μέρους, ως μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου θεωρούνται «Τα άγαμα τέκνα (νόμιμα ή τέκνα που έχουν νομιμοποιηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί, ή προγονοί) και τα φυσικά τέκνα ασφαλισμένης ή συνταξιούχου λόγω αναπηρίας ή γήρατος μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και εάν μεν είναι άνεργα μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, εάν δε συνεχίζουν τις σπουδές τους για δύο (2) έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους, εφόσον είναι άνεργα, όχι όμως πέρα από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους».

Η εν λόγω αντίφαση έχει προβληματίσει και τους ίδιους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δέχονται καθημερινά αιτήματα γονέων υπηκόων τρίτων χωρών, για ασφάλιση στο οικογενειακό βιβλιάριο των τέκνων τους, που έχουν συμπληρώσει το 18 έτος, αλλά φοιτούν είτε σε κάποια ΕΠΑΣ ή ΕΠΑΛ είτε σε Ιδρύματα της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και αναγκάζονται να αρνηθούν την ασφάλισή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη έχει αποσταλεί υπηρεσιακό έγγραφο προς το Υπουργείο Εργασίας για να δοθούν οι σχετικές διευκρινίσεις.

Υφίστανται μάλιστα περιπτώσεις τέκνων που συνάμα είναι και ΑμεΑ, που λόγω δυσχερειών, δεν έχουν περάσει από την αρμόδια Επιτροπή του ΚΕΠΑ ώστε να λάβουν την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους, και ενώ εκκρεμούν εξετάσεις κι επεμβάσεις, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νοσηλεία, λόγω του πολύ μεγάλου κόστους τους χωρίς την ιδιότητα του ασφαλισμένου.


Με βάση τα παραπάνω,

ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβούν, προκειμένου λυθεί το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των μελών οικογένειας υπηκόου τρίτης χώρας, όταν αυτά είναι ηλικίας 18 έως 24 ετών και να έχουν αντίστοιχη αντιμετώπιση με τα τέκνα Ελλήνων υπηκόων, ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αυτή ορίζεται στην Παράγραφο 1β’ του Α’ μέρους της εγκυκλίου με Αρ. 75 (Αριθ. Πρωτ. Α11/509) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ;"


    Στην κορυφή