ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΑΤΡΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ


Τους "ράμπο" του σώματος επιθεωρητών υγείας έχει στείλει από χθές στο γενικό νοσοκομείο "Ασκληπιείο Βούλας" ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Σωτήρης Ζώτος, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τη αναστολή υπηρεσιών λόγω ελλείψεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι ελλείψεις υλικών δεν δικαιολογούν αναστολή υπηρεσιών, αν και υπαρκτές, όμως οι γιατροί θεωρούν οτι η κατάσταση είναι τραγική και επικίνδυνη.

Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας "με πρόσχημα υπαρκτές ελλείψεις που όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν αναστολή υπηρεσιών επιχειρήθηκε ταυτόχρονα από πολλές πλευρές η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας προς τους ασθενείς. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η ανακοίνωση του διευθυντή της ΜΕΘ στο Γ.Ν Ασκληπιείο Βούλας κ. Αναστασάκη περί ανάγκης συνεισφοράς σε υλικό των ασθενών.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε για μια ημέρα και ύστερα από παρέμβαση του Διοικητή του νοσοκομείου κ Ν. Πόθου κατέβηκε την επομένη από τον ίδιο τον Διευθυντή αφού ήταν αβάσιμη. Την ίδια ημέρα ο Διοικητής συνέστησε ομάδα ελέγχου που εξέτασε τα αποθέματα ανά τμήμα και έκανε αναδιανομή υλικού όπου ήταν αναγκαίο, ενώ όλες οι παραγγελίες υλικού έχουν αποσταλεί στις εταιρείες και το νοσοκομείο εφοδιάζεται κανονικά.

Είναι φανερό ότι πραγματικός στόχος όλων των ενεργειών και όλων των ετερόκλητων συμμαχιών είναι η προσπάθεια εξυγίανσης των προμηθειών και ο έλεγχος της σπατάλης που ήδη έχει ορατά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό η απάντηση είναι η ίδια παντού, πειθαρχικός έλεγχος αμέσως από την Τρίτη 26/42001 και αταλάντευτη στάση προς όλους.
Ο έλεγχος αφορά την ανάρτηση ανακοίνωσης από τον Δ/ντή της Μ.Ε.Θ. που καλούσε ασθενείς να συνεισφέρουν υλικό και θα ολοκληρωθεί με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την απόδοση ευθυνών."

Απο την πλευρά της η πενταμελής επιτροπή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά του Ασκληπιείου ανακοινώσε χθες ότι:

"Σήμερα 26 Απριλίου 2011 γίναμε μάρτυρες βιασμού από τους ανθρώπους του υπουργείου υγείας . Αυτοί λοιπόν διαψεύδουν τα χέρια, τα μάτια , τα αυτιά , όλες τις αισθήσεις και την κοινή λογική όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο για τη "μεγάλη επάρκεια και αφθονία υλικών" που υπάρχει.
- Καταγγέλλουμε την έλλειψη υλικών που καιρό τώρα με έγγραφά μας ατομικά ή συλλογικά έχουμε αποστείλει προς τη διοίκηση και αυτή κώφευε
- Καταγγέλλουμε αυτά που όλοι γνωρίζουν δηλαδή τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικά.
-Καταγγέλλουμε την βάναυση κακοποίηση της κοινής λογικής.

Τι λέγεται έλλειψη υλικών, στο χώρο της υγειας; Η πλήρης ή η μερική έλλειψη ή η ακαταλληλότητα των υλικων;
Παραδείγματα προς κατανόηση των εννοιών. Αν κάποιος ασθενής χειρουργείται στις 11 π.μ. και δεν υπάρχουν κατάλληλα υλικά και τελικά περατωθεί η επέμβαση 14 μ.μ. και φέρει κάποιος υλικά τελικά στις 14:30 και αυτό λέγεται έλλειψη.

Αν κάποιος ασθενής καθετηριάζεται με ακατάλληλα υλικά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και μετά από αυτό κάποιος από ένα άλλο απόμακρο τμήμα φέρει κατάλληλο υλικό και αυτό επίσης είναι έλλειψη.

Ας καταλάβουν απο το υπουργείο ότι βασική αρχή δεοντολογίας είναι ότι ο εργαζόμενος μισθωτός γιατρός όταν δεν έχει τα απαραίτητα υλικά για την πλήρη θεραπεία και νοσηλεία των ασθενών του αυτά δηλαδή που δεν δίνει ο εργοδότης ,είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον ασθενή ή τους συγγενείς ομαδικά ή ατομικά και να μην υποκύπτει σε κανέναν απ' όπου αυτός και αν προέρχεται.

Στα μέσα ενημέρωσης επανειλημμένα έχουμε ακούσει ότι όποιος καταγγέλλει ελλείψεις υλικών θα γίνεται έρευνα και θα διώκεται πειθαρχικά , δεν λένε όμως όταν δικαιώνεται από την έρευνα ποιός από τους άλλους θα διώκεται πειθαρχικά και ποία θα είναι η μνεία για αυτόν που έκανε την καταγγελία.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας."


    Στην κορυφή