STOP ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Η αφαίρεση των λεμφαδένων κάτω από τη μασχάλη σε γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια καρκίνου του μαστού φαίνεται να μην είναι απαραίτητη. Ερευνητές με επικεφαλής τον Αρμάντο Τζουλιάνο του Saint John’s Health Center ανέλυσαν τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών μεθόδων σε 850 γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του μαστού, από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι όγκοι και είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση του λεμφαδένα φρουρού επιβίωσαν το ίδιο διάστημα με τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εκτενή επέμβαση αφαίρεσης των λεμφαδένων κάτω από τις μασχάλες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αφαίρεσή τους μπορεί να μην είναι απαραίτητη, επειδή η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία προλαμβάνουν επαρκώς την εξάπλωση των καρκινικών όγκων σε αυτούς. Προσθέτουν δε ότι η εκτενής αφαίρεση λεμφαδένων «ενέχει συχνά απαράδεκτο κίνδυνο επιπλοκών», όπως η μόλυνση αλλά και το χρόνιο και οδυνηρό οίδημα στο μπράτσο.

«Αυτή είναι μια σημαντική κίνηση προς λιγότερο ριζικές επεμβάσεις για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού» σχολίασε ο δρ Τζουλιάνο, τα ευρήματα της έρευνας του οποίου δημοσιεύτηκαν στην «Journal of the American Medical Association».

Πηγή Esresso


    Στην κορυφή