ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ Ο ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Ένα θλιβερό συμβάν σημάδεψε την ελληνική παρουσία στο Βερολίνο, όπου φιλοξενείται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης αθλητών με αναπηρίες. Ο Γιάννης Κωστάκης, λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στα 100 μέτρα ελεύθερο (S3), έγινε πρωταγωνιστής ενός σοβαρού ατυχήματος με το αναπηρικό του αμαξίδιο, που μπορεί να του στερήσει ακόμη και τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης τηςΑθήνας, που είναι τετραπληγικός από το 1996 μετά από αυτοκινητικό ατύχημα, υπέστη κάταγμα και στα δύο πόδια, όπως έδειξαν οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της γερμανικής πρωτεύουσας. Μάλιστα χρειάστηκε άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ένα πόδι, ενώ την Δευτέρα θαξαπλώσει εκ νέου στο χειρουργικό κρεβάτι, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση στο άλλο πόδι. Υπολογίζεται ότι ο 40χρονος κολυμβητής θα παραμείνει στη Γερμανία για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών πριν επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει θεραπευτική αγωγή, η πορεία της οποίας θα δείξει εάν είναι σε θέση να βρίσκεται στην Παραολυμπιακή αποστολή για τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης, επικοινώνησε με τον Γιάννη Κωστάκη αλλά και τον υπεύθυνο προπονητή της ελληνικής αποστολής, προκειμένου να μάθει την κατάσταση της υγείας του άτυχου κολυμβητή, ενώ επικοινώνησε και με τον Υφυπουργό Υγείας, Χρήστο Αηδόνη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το θλιβερό συμβάν.

«Συγκλονίστηκα στο άκουσμα της είδησης. Ελπίζω τα νέα από τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες θα υποβληθεί, να είναι ευχάριστα γιατί πρόκειται για έναν εξαιρετικό αθλητή, έναν σπάνιο άνθρωπο με πολλά ψυχικά χαρίσματα και τεράστια δύναμη. Επικοινώνησα μαζί του, όπως και με τον ομοσπονδιακό τεχνικό προκειμένου να ενημερωθώ προσωπικά, ενώ σήμερα το πρωί επικοινώνησα με τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Χρήστο Αηδόνη, από τον οποίο ζήτησα να προχωρήσει στις δέουσες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή του αθλητή στο νοσοκομείο του Βερολίνου για το επόμενο διάστημα και στη συνέχεια να υπάρξει τρόπος επιστροφής του στην Ελλάδα. Μου υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ίδιος προσωπικά θα φροντίσει ώστε ο Κωστάκης να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα αλλά ούτε και στην επιστροφή του στην Αθήνα, η οποία υπολογίζεται για μετά από 10 ημέρες. Τόσο εγώ όσο και ολόκληρο το παραολυμπιακό κίνημα ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά στον Γιάννη και να τον έχουμε σύντομα κοντά μας δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Φουντουλάκης.

Ο Κωστάκης πριν από το ατύχημα είχε ασχοληθεί με το θαλάσσιο σκι. Ξεκίνησε την κολύμβηση για αποκατάσταση μετά το ατύχημα που είχε και γρήγορα έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Το 2002, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρίες που διεξήχθη στην Αργεντινή, κατετάγη 3ος, ενώ η μεγαλύτερή του διάκριση ήταν στους Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου επίσης βρέθηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, πριν από τρία χρόνια, ήταν 4ος τόσο στα 100μ. όσο και στα 200 μέτρα ελεύθερο κατηγορίας S3. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου πρόλαβε να κατακτήσει δύο μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στα 100 και 50 μέτρα ελεύθερο αντίστοιχα (κατηγορία S3).






    Στην κορυφή