ΣΤΙΣ 21/1 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ HFC-23


Οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες από τη συνέχιση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από το αέριο HFC-23 συζητήθηκαν στη διάρκεια δημόσιας ακρόασης που πραγματοποιήθηκε χθες 12 Ιανουαρίου 2011 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τους ευρωβουλευτές του, Θόδωρο Σκυλακάκη (μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και Richard Seeber (μέλος-συντονιστής της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ενώ μεταξύ των ομιλητών - εισηγητών ήταν και η Connie Hedegaard Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Δράση για το Κλίμα, η οποία παρουσίασε το σχέδιο κανονισμού για τη χρήση πιστωτικών μορίων από τα βιομηχανικά projects.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν και οι Nick Campbell πρόεδρος του BUSINESSEUROPE’s Climate Change Working Group, Fionnuala Walravens και Robert Elsworth εκ μέρους των μη κυβερνητικών οργάνωσεων Environmental Investigation Agency και Sandbag, Simone Mori αντιπρόεδρος της ιταλικής εταιρείας ηλεκτρισμού ENEL, Pascal Faidy εκπρόσωπος της εταιρείας DuPont και Miles Austin διευθυντής του Διεθνούς Συνδέσμου Αγοράς και Επενδύσεων Άνθρακα.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Δράση για το Κλίμα Connie Hedegaard ανέφερε ότι υπήρξε θετική αντίδραση από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ για την αναγκαιότητα του Κανονισμού που αφορά στην απαγόρευση της εμπορίας δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ρύπων που προέρχονται από την καταστροφή του αερίου HFC-23 και ανακοίνωσε ότι ο σχετικός Κανονισμός που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Νοεμβρίου 2010 αναμένεται να ψηφιστεί στις 21 Ιανουαρίου 2011.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των επιχειρήσεων τέθηκε το ζήτημα του χρόνου εφαρμογής του Κανονισμού και ζητήθηκε να μην διαταραχθεί ο μακροχρόνιος προγραμματισμός συμβολαίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων. Η Επίτροπος με τη σειρά της τόνισε ότι ο χρόνος που ήδη δόθηκε σχετικά με το θέμα αυτό ( 2 χρόνια), υπερβαίνει κατά πολύ τον χρόνο προειδοποίησης για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που προβλέπει η σχετική οδηγία.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας στοιχεία από τη σχετική ανάλυση που έχει διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Impact Assessment) , ανέφερε ότι το σύνολο αυτών των επενδύσεων έχει προ πολλού αποσβεστεί. Ταυτόχρονα έχουν ήδη υπάρξει για τους επενδυτές καθαρά κέρδη που ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ, για επενδύσεις, το συνολικό κόστος των οποίων δεν ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Επί πλέον με την πρόταση της Επιτροπής, με την οποία απαγορεύεται η εμπορία δικαιωμάτων ρύπων από το HFC-23 στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ρύπων από την 1/1/13, θα υπάρξει η δυνατότητα να κερδίσουν άλλα 3 δις ευρώ.

"Τα ποσά αυτά είναι ήδη τεράστια και δεν δικαιολογείται να καθυστερεί ούτε μια μέρα η εφαρμογή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης και υπενθύμισε το γεγονός ότι η ΔΕΗ και άλλες επιχειρήσεις ενέργειας έχουν αγοράσει δικαιώματα χρήσης HFC-23, επισημαίνοντας ότι αυτός που πληρώνει για υπέρογκα κέρδη που προκύπτουν για τους πωλητές από αυτή την εμπορία είναι τελικά ο απλός καταναλωτής μέσω του λογαριασμού ρεύματος που παίρνει κάθε μήνα.
"Το ερώτημα που τίθεται -υπογράμμισε - είναι, ποιός τελικά ενημερώνει για όλα αυτά τον απλό καταναλωτή και ποιός από τους καταναλωτές γνωρίζει τι είναι αυτά που πραγματικά πληρώνει στους λογαριασμούς του".

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε: "Πριν από 7 μήνες ξεκίνησα μια προσπάθεια να απαγορευτεί μια παράλογη συναλλαγή που κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ στους ευρωπαίους καταναλωτές, με αντίστοιχα κέρδη για μια σειρά από εργοστασιάρχες σε αναπτυσσόμενες χώρες και τράπεζες της Δύσης. Μετά από πέντε ερωτήσεις, μία κλειστή ακρόαση ειδικών, μια σειρά συναντήσεων με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ, μία προφορική ερώτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την σημερινή ανοιχτή διαβούλευση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πλησιάζουμε στην τελική λύση του θέματος καθώς η σχετική ψηφοφορία από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπεται για τις 21 Ιανουαρίου. Θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες μέλη θα θέσουν τέλος στην παράλογη αυτή κερδοσκοπία και θα ερευνήσουν στη συνέχεια τις αδυναμίες της αγοράς ρύπων που οδήγησαν στα σκανδαλώδη αυτά υπερκέρδη".


    Στην κορυφή