ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ Ο Α. ΜΑΡΤΙΝΗΣ


Κεντρικά σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ κ.Ανδρέα Μαρτίνη:

"Επί δέκα και πλέον μήνες η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται είτε από επώνυμους είτε από διοχετευόμενες «ειδήσεις» : «Το Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ δεν πληροί τις προϋποθέσεις και δεν θα του ανανεωθεί η βεβαίωση καλής λειτουργίας».

Επί έναν και πλέον χρόνο η φήμη αυτή καλλιεργείται συστηματικά και διοχετεύεται προς όλα τα ΜΜΕ με προφανή στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό (ασφαλιστικά Ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ) και το διασυρμό του Νοσοκομείου μας, αφού η κοινή γνώμη αποκόμιζε μύρια όσα αρνητικά σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα, αλλά και την ποιότητα δήθεν της παροχής υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Από το Δεκέμβριο 2009 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010 αυτή η ασφυκτική κατάσταση καλλιεργούνταν με ολοένα εντονότερους ρυθμούς.

Την 1η Οκτωβρίου 2010, με καθυστέρηση δέκα μηνών η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας ελέγχει και ουσιαστικά διαπιστώνει: «Είστε ένα πρότυπο Νοσοκομείο πλην όμως στο Γυναικολογικό – Μαιευτικό Τμήμα σας, υπάρχει η σήμανση ‘ΓΑΙΑ’».

Με καθυστέρηση δεκαημέρου το παραπάνω πρακτικό υποβάλλεται στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος άμεσα μας καλεί να αποκαταστήσουμε τη σήμανση του Γυναικολογικού – Μαιευτικού Τμήματος ώστε να λάβουμε την άδεια καλής λειτουργίας.

Το Νοσοκομείο συμμορφώνεται αυθημερόν και μετά δύο ημέρες (13/10/2010) υφίσταται εκ νέου τον έλεγχο της Επιτροπής.

Εντός δύο ημερών, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογράφει τη βεβαίωση καλής λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Έπρεπε να αφήνεται να λοιδορείται ένα Κοινωφελές Ίδρυμα και να καθυβρίζεται ο Πρόεδρός του, επειδή τα συμφέροντα που το υποβλέπουν κατάφεραν με κάθε μέσον να καθυστερήσει κατά ένα περίπου χρόνο μια τυπική διαδικασία το πολύ δύο ημερών.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε ομόφωνα την διασφάλιση όχι απλώς της επιβίωσης, αλλά και τη διεύρυνση της προσφοράς του Ιδρύματος. Και, οπωσδήποτε, αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει άλλο, ατιμωρητί, οι επιχειρηματίες να μετατρέψουν το Νοσοκομείο σε πεδίο άσκησης της διαπάλης τους για μερίδια αγοράς.

Δεν θα επιτρέψουμε να μας καταχωρεί η Τράπεζά μας στον Τειρεσία, επειδή ουσιαστικά δεν συμπράττουμε με φορείς της επιλογής της ή των συμφερόντων της.

Είναι γνωστό ότι υπέβαλα μήνυση κατά της ΜΑRFIN BANK για καταχρηστική καταγγελία του απολύτως εξυπηρετούμενου εκ μέρους μας δανείου και εκβίαση (επισυν. εγγρ. 4). Δεν πρόκειται για διαπροσωπική βεντέτα. Σε αυτονόητη ενέργεια για την άμυνα του Ιδρύματος προέβην.

Δεν επιθυμώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι όμως θεμιτό να απορούμε πως αυτή η μήνυση περιφέρεται σε πταισματοδίκες και εισαγγελείς, επειδή, κατά πληροφορίες, δεν εντοπίζεται ο κατά νόμον υπεύθυνος της Τράπεζας !!!

Αλήθεια, ο επικεφαλής της Τράπεζας και του Ομίλου MIG, των deals και των δυναμικών παρεμβάσεων, αποτελεί εικονική κατασκευή των ΜΜΕ ;

Ο επί τόσα χρόνια συνομιλητής μου είναι υπαρκτός ως δανειοδότης μου και κλινικάρχης αντίπαλος (δικαίωμά του) των συμπραττόντων με το Νοσοκομείο, που για 80 εκατ. ευρώ έχει εγγυήσεις 200 εκατ. ευρώ και πλέον, είναι υπαρκτός όταν μας επιτίθεται και θεσμικά ανύπαρκτος ως εκπρόσωπος του Ομίλου και της Τράπεζάς του, όταν τον καταγγέλλει ένα Κοινωφελές Ίδρυμα ;

Αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την μέχρι τώρα αδράνεια του Υπουργείου Υγείας να επιβάλλει την εναρμόνιση με το Π.Δ. 517 του 1991 επιτρέποντας ουσιαστικά στον Ιδιωτικό Τομέα να λειτουργεί ασύδοτα, χωρίς τους θεσμοθετημένους κανόνες για την σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας και την οργάνωση των νοσηλευτικών μονάδων.

Το παραπάνω δεν είναι μόνο επικίνδυνο επιστημονικά, αλλά συνιστά υπόθαλψη αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και όσων άλλων συμμορφώνονται προς τους νόμους .


Για το management του Νοσοκομείου

Μέσα στα τόσα που διοχετεύονται στα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη γενικότερα, κατηγορήθηκα ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του management του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ήταν προσχηματικός και προειλημμένη η απόφασή μου.

Ουδέν ψευδέστερο. Δεν είμαι υποχείριο κανενός και ουδέποτε ανέλαβα δέσμευση προς κανένα. Η ιστορία μου είναι γνωστή όπως και ο προσανατολισμός μου: Το συμφέρον του συνόλου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.

Διακινήθηκε επίσης ότι το Υπουργείο πιέζει με σκοπό την ένταξη του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ στο Ε.Σ.Υ.

Ανακριβής και ανιστόρητη σπερμολογία. Σχεδίασα και λειτουργεί θεσμικά, το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ως ένα οιονεί Ε.Σ.Υ. Ιδιωτικού Δικαίου που συνδιοικείτε με την Πολιτεία και πληρώνουν οι έχοντες για να αυξάνεται, συνεχώς, το πλήθος των ασθενέστερων που δεν επιβαρύνονται από το Ίδρυμα.

Η συνεχιζόμενη, άλλωστε, συνεργασία μας με το Ε.Σ.Υ. (Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ΕΕΣ) είναι η επίρρωση αλλά, θα ευχόμουν, και ο πιλότος για μία ορθολογικότερη λειτουργία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας του Δημοσίου αλλά και της εκπαίδευσης.


Οι σχέσεις Ε.Ε.Σ. και Δημοσίου

Ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, είτε αυτές απορρέουν από την εκχώρηση των δύο Νοσοκομείων προς το Ε.Σ.Υ. (Ασκληπιείο Βούλας και Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ) είτε από την διεκπεραίωση κοινών προγραμμάτων προνοιακού χαρακτήρα, υπάρχει σημαντική ασυνέπεια που καθιστά προβληματική ακόμη και τη μισθοδοσία ή της συνέχιση των προγραμμάτων (Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, Ξενώνας Αστέγων, Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Κινητή Μονάδα Παρέμβασης, Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και Ένταξης Προσφύγων κλπ).

Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τις οφειλές, αναγνωρίζοντας όμως τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Θα ήμουν περισσότερο αποτελεσματικός, ενδεχομένως και επιβοηθητικός προς την κυβέρνηση, αν θα μπορούσαμε επιτέλους να απεμπλακούμε από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, παρακάμπτοντας τα τρωκτικά της που εγκληματικά μας εμποδίζουν να αξιοποιήσουμε την περιουσία του Ε.Ε.Σ. υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Είναι ανεπίτρεπτη η στείρα αντιδικία για το περιβόητο κληροδότημα Καραπάνου.

Είναι απαράδεκτη η κατάλυση της έννομης τάξης εις βάρος του Ε.Ε.Σ. σε ό,τι αφορά ιδιοκτησίες του (κτήμα Δρακόπουλου, Σταθμός Πρώτων Βοηθειών, Στόμιο Λάρισας κ.α.).
Πάνω απ’ όλα είναι θλιβερό, επιβλαβές για όλους και αδιανόητο για τη σύγχρονη νοσηλεία το κατάντημα που λέγεται Ασκληπιείο Βούλας, εάν αυτό μπορεί να θεωρηθεί νοσοκομείο του 2010.

Θέλω να πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας θα αντιληφθεί προσωπικά και θα προωθήσει στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια λύσεις για όλα τα θέματά μας, ώστε και το κυβερνητικό έργο να ενισχυθεί στους τομείς που εμπλεκόμαστε, αλλά και ο Ε.Ε.Σ. να στηριχθεί για την επέκταση του κοινωφελούς έργου του."


    Στην κορυφή