SΟS για τους σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια


Οι ειδικοί προειδοποιούν: Οι συσκευές που σκανάρουν το σώμα με ακτίνες Χ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Στους τόσους κινδύνους που παραμονεύουν καθημερινά έρχεται τώρα να προστεθεί άλλος ένας, οι σαρωτές σώματος των αεροδρομίων. Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι οι συσκευές αυτές, που σκανάρουν ολόκληρο το σώμα μας με ακτίνες Χ, αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθούμε από καρκίνο.

Ο δρ Ντέιβιντ Μπρένερ, επικεφαλής του κέντρου ραδιολογικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να εξακριβωθεί ο ακριβής κίνδυνος που κρύβουν αυτές οι συσκευές για άτομα που είναι ευαίσθητα στην ακτινοβολία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα παιδιά, όπως και οι άλλοι επιβάτες με μεταλλάξεις των γονιδίων τους- περίπου το ένα εικοστό του πληθυσμούκινδυνεύουν περισσότερο, καθώς έχουν λιγότερες δυνατότητες να «επισκευάσουν» τη ζημιά που προκαλούν στο DΝΑ τους οι ακτίνες Χ. Πράγματι, τα σκάνερ αυτά μεταφέρουν μια πολύ χαμηλή ποσότητα ακτινοβολίας στον άνθρωπο, αλλά επειδή η δέσμη τους επικεντρώνεται στο δέρμα- ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του ανθρωπίνου σώματος- η δόση αυτή ίσως να είναι ως και 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή που υπολογιζόταν αρχικά.

Σύμφωνα με τον βρετανό καθηγητή, ο οποίος διδάσκει στο νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα ολόσωμα σκάνερ των αεροδρομίων είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος, που λέγεται βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η μορφή αυτή του καρκίνου είναι συνήθως ιάσιμη και εμφανίζεται συνήθως στο κεφάλι και στον λαιμό ατόμων ηλικίας 50 ως 70 ετών. Επειδή είναι αδύνατον να κρύψει κάποιος εκρηκτικά ή όπλα σε αυτά τα σημεία του σώματος, ο δρ Μπρένερ προτείνει να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της σάρωσης. Ο καθηγητής διατύπωσε τις ανησυχίες του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου και ζήτησε από τους βουλευτές να σκεφτούν τι έχει μεγαλύτερη σημασία: η υγεία των επιβατών ή η ασφάλεια των πτήσεων.

Η βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Civil Αviation Αuthority- CΑΑ) υποστηρίζει ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε όλα τα βρετανικά αεροδρόμια είναι απολύτως ασφαλής και αναφέρει ότι ένας άνθρωπος πρέπει να περάσει 5.000 φορές από έναν σαρωτή αεροδρομίου για να εισπράξει ακτινοβολία ίση με αυτή μιας απλής ακτινογραφίας θώρακος. Η υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε, στην οποία το ζητούμενο είναι η απόλυτη ασφάλεια των πτήσεων, το προσωπικό ασφαλείας των αεροδρομίων πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα μέσα που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μιας παράνομης ενέργειας. Πρόσφατα εγκαταστάθηκαν ολόσωμα σκάνερ στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδίνου και στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, για τα οποία η CΑΑ αναφέρει ότι έχουν περάσει όλες τις εξετάσεις ασφαλείας και ότι τηρούν τις προδιαγραφές της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας (Ηealth Ρrotection Αgency).

ΤΑ «ΠΛΗΝ» ΚΑΙ ΤΑ «ΣΥΝ» ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Τα πλην: Δεχόμαστε ποσότητα ραδιενέργειας που ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους.
Το κόστος κάθε σαρωτή ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Τα συν: Εξουδετερώνεται ο κίνδυνος να περάσουν όπλα και εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο.
Δεν χρειάζεται να βγάζουμε παλτό και σακάκι την ώρα του ελέγχου.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή