SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας καθηγητής Απόστολος Αρμαγανίδης, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα κινδυνεύουν να κλείσουν 80 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω λήξεως των συμβάσεων των εργαζομένων.
Συνολικά, η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί με 150 κλειστά κρεβάτια, αν συνυπολογιστούν και τα 70 που παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας (5-7 Νοεμβρίου 2010), αναφέρθηκε και στο "παράλογο σύστημα εφημεριών". Τόνισε ότι στις μικρές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τέσσερις γιατροί πραγματοποιούν έως πέντε εφημερίες το μήνα εξαιτίας του πλαφόν που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες ημέρες η μονάδα να μένει ακάλυπτη. Επεσήμανε μάλιστα ότι στην περίπτωση που κάποιος γιατρός δεν εφημερεύσει, είτε λόγω ασθενείας, είτε λόγω παραίτησης, κανείς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την εφημερία του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του.

Παράλληλα, υπογράμμισε το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων γιατρών για την εντατικολογία. Όπως ανέφερε, από τις 80 θέσεις εξειδικευμένων γιατρών που προκηρύχθηκαν την τελευταία διετία, ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόλις 25...


    Στην κορυφή