SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ


Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ‘Ευαγγελισμός’ (ΣΕΝΕ) καταθέτει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής (ΚΡΧ) στον ‘Ευαγγελισμό’, ‘γιατί το πρόβλημα παραμένει οξύ’.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
‘Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο θέμα γιατί το πρόβλημα παραμένει οξύ. Παραθέτουμε ορισμένα απαραίτητα στοιχεία για την κατανόηση της κατάστασης.

Κάθε χρόνο γίνονται στη χώρα περίπου 10.500 ΚΡΧ επεμβάσεις. Από αυτές μόνο το 20%! πραγματοποιούνται στα εννέα (9) κρατικά Νοσοκομεία (2.100 επεμβάσεις) από τις οποίες οι 600 μόνο στον ‘Ευαγγελισμό’. 2 από τα 9 ΚΡΧ κέντρα (Πάτρα κ Ηράκλειο) σχεδόν δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν για κάθε επέμβαση 9.500 με 10.000 € στον ιδιωτικό τομέα και 4.500 με 5.000 € στο Δημόσιο. Συνολικά η επέμβαση στοιχίζει άμεσα ή έμμεσα (μέσω Ταμείου) στον ασθενή περίπου 15.000 € στον ιδιωτικό τομέα, ποσό που αυξάνει κατακόρυφα όταν χρειάζονται επιπλέον υλικά, ή αν υπάρξουν επιπλοκές. Καταστρέφονται ολόκληρα νοικοκυριά από την αφαίμαξη για μια εγχείρηση.

Στον ‘Ευαγγελισμό’:

* Ξεκίνησαν με επιτυχία οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς το 1990. Η αρμοδιότητα αυτή παραχωρήθηκε σκανδαλωδώς αποκλειστικά στο ‘Ωνάσειο’ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση. Κατέστρεψαν την εμπειρία ετών.
* Είναι το μεγαλύτερο καρδιολογικό και αρρυθμιολογικό κέντρο στην Ελλάδα (95 κλίνες) με εξοπλισμό πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες.
* Λειτουργεί ένα μόνο ΚΡΧ τραπέζι, που λόγω του όγκου εργασίας και των συχνών εφημεριών λειτουργεί νυχθημερόν ΚΑΙ τα Σαββατοκύριακα. Τα επείγοντα περιστατικά, βαριά στην πλειοψηφία τους, όπως τα διαχωριστικά ανευρύσματα καταλαμβάνουν μεγάλο χρόνο, καθυστερώντας επικίνδυνα τα ημιεπείγοντα που νοσηλεύονται στις καρδιολογικές κλινικές. Το προσωπικό στο χειρουργείο, στην Ανάνηψη Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών (Α.Κ.Α.) και στην Κλινική ΕΧΕΙ ΕΞΟΝΤΩΘΕΙ!!
* Η Α.Κ.Α. διαθέτει 8 κλίνες με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και αναλογία 2,5/1 νοσηλευτή Τ.Ε. ή Π.Ε. ανά κλίνη αντί της διεθνούς αναλογίας 3,5-4/1.
* Η Κλινική που υποδέχεται τους χειρουργημένους την 3η ή 4η ημέρα μετά την εγχείρηση, έχει ΕΛΛΙΠΕΣΤΑΤΟ προσωπικό.
* Τα νέα χειρουργεία θα είναι σε λειτουργία το νωρίτερο σε 3 χρόνια!!!
* Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που χρειάζονται ΚΡΧ επέμβαση κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα που ‘τζιράρει’ από τους ασθενείς πάνω από 120.000.000 € ετησίως. Αυτό κι αν είναι επιχειρηματική δράση στην Υγεία με την ‘ευλογία’ των κυβερνήσεων.
* Ταυτόχρονα το έμπειρο προσωπικό εξοντώνεται σε σημείο που αρκετοί ζητούν επειγόντως να βρουν άλλο χώρο δουλειάς.

Απαιτούνται:

1. ΑΜΕΣΑ:
  • Μεγάλη αύξηση του προσωπικού του χειρουργείου για να υπάρχουν προϋποθέσεις λειτουργίας 2ης ΚΡΧ τράπεζας.
  • 4 νοσηλευτές Τ.Ε. ή Π.Ε., 1 φυσιοθεραπευτής και γραμματειακή υποστήριξη για να λειτουργούν με ασφάλεια και οι 8 κλίνες της Α.Κ.Α., αντί 7 ως σήμερα.
  • 6 νοσηλευτές Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. για την ΚΡΧ Κλινική.


2. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ:
  • Υπάρχει χώρος που μπορεί σε λίγους μήνες να αναπτυχθεί η 2η ΚΡΧ τράπεζα.


3. ΣΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΡΙΕΤΙΑΣ:

Παράλληλα με τα έργα για τα νέα χειρουργεία που καθυστερούν κατά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΡΟΠΟ, να προβλεφθεί προσωπικό και εξοπλισμός για να μην μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να μην χαρατσώνονται ασθενείς και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σε πλήρη ανάπτυξη με 2η ΚΡΧ τράπεζα, με άμεση στήριξη της Α.Κ.Α. και της Κλινικής με προσωπικό, θα ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ με όφελος για ασθενείς και Ταμεία πάνω από 6.000.000 € το χρόνο (το 50% των εφημεριών ΟΛΩΝ των γιατρών του ‘Ευαγγελισμού’).

Αν η κυβέρνηση, η 1η ΥΠΕ και η Διοίκηση του ‘Ευαγγελισμού’ δεν προχωρήσουν σε λήψη μέτρων, όλο και περισσότεροι ασθενείς θα ακουμπάνε ακριβό τίμημα στους επιχειρηματίες υγείας, όλο και περισσότεροι θα μπαίνουν σε κίνδυνο, όλο και περισσότεροι υγειονομικοί θα εξοντώνονται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ


    Στην κορυφή