ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ


"Παρά το γεγονός ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα κατανόησης για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας για αποπληρωμή κλινικών και εργαστηριακών ιατρών, ο οργανισμός δεν έχει προβεί σε συστηματική μηνιαία αποπληρωμή των τεράστιων χρεών του." επισημαίνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και προσθέτει : "Ο οργανισμός κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών του υποχρεώσεων συνεχίζει να οφείλει μόνο για το 2012 πάνω από 300 εκ. ευρώ στους συμβεβλημένους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς. Συγκεκριμένα ΔΕΝ έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές επισκέψεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις - παρακλινικές - εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2012.

Το ιατρικό σώμα έχει υποχρεωθεί σε ανάληψη υποχρέωσης χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του 95% του Ελληνικού λαού, χωρίς καμία μέριμνα γραπτής δέσμευσης χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των υποχρεώσεων. Το τοπίο όπως διαμορφώνεται σήμερα είναι δυσβάσταχτο ιδίως για τους εργαστηριακούς ιατρούς: Απαίτηση πληρωμής τιμολογίων με αντικαταβολή από εταιρείες αναλωσίμων και αντιδραστηρίων, εκχώρηση τιμολογίων εκ μέρους προμηθευτών προς τραπεζικούς οργανισμούς, επιστολές αναγνώρισης και απαίτησης χρέους από τράπεζες, απειλές για αγωγές και κατασχέσεις, δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις και χαράτσια.

Η ισοπεδωτική υποκοστολόγηση των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων, η πολύμηνη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα χρέη των πρώην ταμείων έχουν φέρει σε απόγνωση όλους τους Ιατρούς που συνεργάζονται με τον Οργανισμό. Αυτή η πολιτική έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, εισάγοντας «τριτοκοσμικές» πρακτικές εντός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν όλων αυτών, είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε, σε συνεργασία με το σύνολο των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, το ενδεχόμενο νέας επίσχεσης παροχής των υπηρεσιών μας προς τον ΕΟΠΥΥ από 17/12/2012, καθώς δεν είναι πλέον για μας οικονομικά εφικτό να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οργανισμού για τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012 καθώς και τον καθορισμό σαφούς και δεσμευτικού χρονοδιάγράμματος για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών για τα έτη 2010 και 2011, χωρίς κανένα απολύτως "κούρεμα"."
    Στην κορυφή