ΣΑΛΜΑΣ:ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΣΥ


Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Υγείας της Ν.Δ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κος Μάριος Σαλμάς, με αφορμή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απίστευτη η αλλαγή του σχεδίου Οργάνωσης και Χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την προηγούμενη έκδοση του Νομοσχεδίου που πριν 10 ημέρες παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι την προχθεσινή που ξαναπαρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δύο εντελώς διαφορετικά μοντέλα οργάνωσης του συστήματος.

Από τον ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, πέρασε στον ενιαίο φορέα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας που παράγει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας ανεξάρτητα από τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και που συνεχίζει να αγοράζει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ώρα έχει παραχωρήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις πρωτοβάθμιες δομές.

Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η πολυπλοκότητα χρηματοδότησης και οργάνωσης του συστήματος.

Αναφορικά, το νέο σύστημα προμηθειών σημειώνει ο κος Σαλμάς , ιδιωτικοποιεί το μισό Εθνικό Σύστημα Υγείας σχετικά με τους πόρους του, δίνοντας σε ιδιώτες τις δημόσιες προμήθειες Υγείας.

Μοντέλο που εφαρμόστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αρνητικά αποτελέσματα και πολλά σκάνδαλα, τη διερεύνηση των οποίων διέταξε η
Γερουσία το 2009 και η Μεγάλη Βρετανία πριν ένα χρόνο, με σημαντικά προβλήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, το Νομοσχέδιο επιφυλάσσει περαιτέρω μείωση των συντάξεων του Δημοσίου κατά 1,6€, το οποίο θα παρακρατείται για την περίθαλψη των
ασφαλισμένων».



    Στην κορυφή