ΣΑΛΜΑΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ


«Με “τρικ” και αλχημείες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα στο νευραλγικό τομέα της Υγείας. Δεν μπορεί να κρύψει ότι όλοι οι δείκτες επιδεινώθηκαν. Δεν μπορεί να ξεγελά τον Ελληνικό Λαό. Η αλήθεια είναι μία και φαίνεται.", επισήμανε σήμερα ο υπεύθυνος τομέα Υγεία της ΝΔ Μάριος Σαλμάς:

Στους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ απαντάμε με στοιχεία.

Συγκεκριμένα:

Δεν άλλαξε τίποτε στον τρόπο οργάνωσης και χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Παραμένει η πολυπλοκότητα του συστήματος όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ροές μεταξύ φορέων κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομείων, προμηθευτών.

Οι Νοσοκομειακές δαπάνες το α΄ εξάμηνο του 2010 παρουσίασαν ελάχιστη μείωση 8%-10% που οφείλεται στην υπολειτουργία των Νοσοκομείων, είτε λόγω επισχέσεων εργασίας από γιατρούς, είτε λόγω εμπάργκο στις προμήθειες από τους προμηθευτές, είτε λόγω της μη υπογραφής από τους διοικητές για υλικά, προκειμένου να εμφανιστεί μείωση δαπανών.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η μείωση των πράξεων και των χειρουργείων στο α’ εξάμηνο του 2010 και η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης.

Υποστηρίζουν ότι μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Παρέλειψαν όμως να αναφερθούν στην μείωση του αριθμού των χειρουργείων που παρατηρείται σε πολλά νοσοκομεία παρά την αυξανόμενη προσέλευση.

Χαρακτηριστικά, στο ΑΧΕΠΑ το 2010 πραγματοποιούνται μεσοσταθμικά ανά μήνα 75 χειρουργεία λιγότερα σε σχέση με το 2009 ενώ στο Ιπποκράτειο 150 λιγότερα ανά μήνα! Δηλαδή 1800 λιγότερα χειρουργεία το χρόνο. Αντίστοιχα στο ¨Τζάνειο¨ το 2009 πραγματοποιήθηκαν 9200 χειρουργεία με μέσο όρο το μήνα 765 ενώ βάση των στοιχείων του α΄εξαμήνου 2010 υπάρχει και εδώ μία αισθητή αυξανόμενη μείωση της τάξεως των 60 χειρουργείων το μήνα.
Δεν είναι στοιχεία αυτά υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Υγεία;


Οι προμήθειες των νοσοκομείων το χρόνο αυτό ύψους 2,6 δις ευρώ έγιναν εντελώς παράνομα, είτε με απευθείας αναθέσεις, είτε με παρατάσεις των συμβάσεων, είτε με τιμές ΦΕΚ με βάση νόμο που είχε καταργηθεί προ έτους. Αποτέλεσμα αυτού και προκειμένου να εγκριθούν τα εντάλματα από τους επιτρόπους τον Ιούλιο έγινε αναδρομική νομιμοποίηση όλων αυτών των δαπανών με νόμο που ψήφισε στη Βουλή σε θερινό τμήμα μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αφού φρόντισαν οι διαφωνούντες βουλευτές να είναι σε άλλο τμήμα.

Για την εκτέλεση των προμηθειών αυτών δεν έγινε κανένας διαγωνισμός. Αυτό μάλιστα συνέβη με εντολή της Υπουργού κυρίας Ξενογιαννακοπούλου στις 9 Οκτωβρίου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό του πρωτοφανούς εκτροχιασμού του τρόπου προμηθειών είναι και η εντολή της Προέδρου της επιτροπής προμηθειών Υγείας στις 26 Μαίου να προμηθεύονται οι Διοικήσεις των νοσοκομείων με απευθείας διαπραγματεύσεις.
Η διαδικασία αυτή ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο περί τα 250 εκ. ευρώ, αφού προμήθειες ύψους 2,5 δις ευρώ έγιναν χωρίς διαγωνισμούς.

Ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών. Από τους 10 κεντρικούς διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, δεν έχει ολοκληρωθεί κανείς, παρ’ όλο που το χρονοδιάγραμμα ήταν μέχρι τον Οκτώβριο. Η δε όλη διαγωνιστική διαδικασία έχει προκαλέσει σειρά εντάσεων και ασφαλιστικών μέτρων, ιδιαίτερα από τη θέσπιση της παραγράφου 12 του άρθρου 27 του Ν.3867 (ανώτατες τιμές, κ.λ.π.).
Και οι ενστάσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στους κεντρικούς διαγωνισμούς, αλλά επεκτείνονται και στους περιφερειακούς (δηλ. των ΥΠΕ) και στους νοσοκομειακούς.

Όσον αφορά τις ανεξόφλητες προς προμηθευτές υποχρεώσεις των νοσοκομείων (χρέη), ο κος Παπανδρέου έκανε σημαία τα 6,2 δις που κληρονόμησε από την προηγούμενη διακυβέρνηση ως χρέη πενταετίας. Στο 12/μηνο σωρεύτηκαν νέα χρέη νοσοκομείων 2,4 δις ευρώ. Δηλαδή πέρυσι η σώρευση χρεών στα νοσοκομεία ήταν 170 εκ. ευρώ το μήνα. Το 11μηνο τρέχει με 200 εκ. ευρώ το μήνα και τον Σεπτέμβριο με 250 εκ. ευρώ το μήνα.

Τα 600 εκ. ρυθμίστηκαν με ομόλογα για το 2012 και 2013, ενώ τα 1,8 δις. ευρώ μένουν ακόμη αρρύθμιστα. Έτσι, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός στη Γενική Κυβέρνηση προέβλεπε για το 2010 έλλειμμα νοσοκομείων 800 εκ. ευρώ, ήδη στο εννιάμηνο είναι υπερδιπλάσιο στο 1,85 δις. και εκτιμώνται σε 2,5 δις. στο τέλος του έτους.


Προσχέδιο προϋπολογισμού 2011

Θυμίζουμε δήλωση του Υπουργού Υγείας σχετικά με τα χρέη προς τους προμηθευτές στον ΑΝΤ1 και που επανέλαβε και στη αρμόδια επιτροπή της βουλής:

«Μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει οφειλή έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2010»
«Θα υπάρξει πλήρης εξόφληση, έχει γίνει μέχρι και τον Ιούλιο εξόφληση κομματιού του παρελθόντος για τα έτη 2005-2006 και μέρος του 2007 και μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει κανείς που δεν θα έχει ικανοποιηθεί


Και αναρωτιόμαστε πού θα βρει τα λεφτά ο κ. Λοβέρδος;
Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 «λείπουν 1,2 δις.» για να έχουν βάση τα όσα ισχυρίζεται ο Υπουργός.
Αναφορικά με την βαθιά ανάσα εκατομμυρίων συμπολιτών μας από την μείωση των τιμών των φαρμάκων, μόνο επιβάρυνση προέκυψε αφού 800 φαρμακευτικά σκευάσματα βγήκαν από την κάλυψη των ταμείων τα λεγόμενα (ΜΗΣΥΦΑ) μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους οι ασθενείς.

Σχετικά με την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης του από τα στοιχεία 10/Μήνου των ασφαλιστικών ταμείων παρά τα αντιθέτως λεχθέντα, δεν παρουσίασε ουσιαστική μεταβολή. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 10μηνο Οκτώβριος του 2009 έως και Ιούλιος του 2010 δαπάνησε για φάρμακα 1,7 δις. ευρώ έναντι 1,7δις. ευρώ του αντίστοιχου προηγούμενου δεκαμήνου. Ενδεικτικό όμως της προχειρότητας που φτιάχτηκε το σημείωμα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ενώ ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στην ομιλία του φέτος στην 75η ΔΕΘ ότι το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μείωσε τον μήνα Ιούλιο του 2010 κατά 55 εκ. ευρώ την φαρμακευτική του δαπάνη, το σημείωμα αναφέρει μείωση κατά 40 εκ. ευρώ.

Αδυναμία εφαρμογής της λίστας φαρμάκων που νoμοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα, που μεταφράζεται ότι τα ταμεία δεν παίρνουν καμία έκπτωση σαν μεγάλοι πελάτες στα φάρμακα, δηλαδή αγοράζουν το κουτί ενός φαρμάκου όσο και ένας τουρίστας που περνάει έξω από ένα φαρμακείο.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μη επιστροφή του rebate οδήγησε να μην εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία 150 εκ. ευρώ.

Καμία πρόοδο στην Μηχανογράφηση των Νοσοκομείων και την χρησιμοποίηση των διπλογραφικών συστημάτων με εφαρμογή της αναλυτικής λογιστικής.

Τα νοσοκομεία δεν δημοσιεύουν ακόμη και σήμερα ισολογισμούς


Ποσοστό 60% του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων αποτελεί η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και γενικότερα η λειτουργία των νοσοκομείων πέραν των προμηθειών.
Αυτό συνδέεται άμεσα με την αποδοτικότητα των νοσοκομείων, με δείκτες κατανομής προσωπικού, με αξιολόγηση της πληρότητας των νοσοκομείων, με βαθύτερες διοικητές παρεμβάσεις.
Γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα συγκεκριμένα στοιχεία την στιγμή που η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έχει εκπονήσει συγκεκριμένη μελέτη;


Τι έχει γίνει το διάστημα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα;

Ανακοίνωσαν 3000 νέες προσλήψεις νοσηλευτών για το 2010 χωρίς να υλοποιηθεί ποτέ αυτή η δέσμευση. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί νοσηλευτές ούτε και από την προκήρυξη του 2009. Το αντίθετο συμβαίνει ότι δηλαδή για το 2010 προβλέπονται και με τα στοιχεία που έχει ο σύλλογος των νοσηλευτών , περίπου στις 3000 συνταξιοδοτήσεις.

Ανακοίνωσαν 1000 νέες θέσεις ιατρών πέραν των οργανικών. Οι συγκεκριμένες θέσεις είναι σύμφωνα με την κατανομή που είχε εγκρίνει η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τη ΟΕΝΓΕ το καλοκαίρι του 2009 και που είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν καμία κρίση από αυτές.


Εφημερίες. Η περικοπή του ποσού των εφημεριών από τον προϋπολογισμό του ΥΥΚΑ κατά 80 εκ. ευρώ, χωρίς να προηγηθεί καταγραφή των πραγματικών αναγκών ανά νοσοκομείο προκάλεσε έμφραγμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και επισχέσεις εργασίας από την πλευρά των ιατρών για μήνες.

Φέρανε στη Βουλή ένα ανεφάρμοστο, ανέτοιμο και πρόχειρο νομοσχέδιο που προβλέπει τη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων ενώ το νέο σύστημα εφημέρευσης των ιατρών στα νοσοκομεία, το μόνο που κατόρθωσε είναι να μην βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών στα περισσότερα, να πληρώνονται εφημερίες ιατροί που δεν τις κάνουν, ενώ εφημερεύουν ιατροί που δεν πληρώνονται.

Χρειάστηκαν να περάσουν τόσοι μήνες για τον καθορισμό πρόσθετης διαδικασίας ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος όταν το σχέδιο της ΚΥΑ που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοίμασε βρισκόταν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ της Υγείας. Καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του ΕΣΠΑ , σε κανένα πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι, αφήσαμε έτοιμα σχέδια δράσης για όλους τους τομείς του Υπουργείου. Ήδη η Κοινότητα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για τη πορεία του προγράμματος ‘’Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού’’, ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με αυτή τη μηδενική πορεία υλοποίησης, στην πρώτη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν πολύτιμοι πόροι και από τα άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, από το ΥΥΚΑ σε άλλα υπουργεία.

Παρ’ όλα αυτά η σημερινή ηγεσία του υπουργείου από μόνη της ή / και εξαναγκαζόμενη από το γραφείο του πρωθυπουργού, αναθέτει στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ να διαχειρισθεί το σύνολο των έργων ψηφιακής σύγκλισης του υπουργείου για την περίοδο του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 160.000.000 €.

Καμία απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Γιατί ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έθεσε τρείς όρους για να παραμείνει στο Υπουργείο;».




    Στην κορυφή