Ρινοπλαστική: από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική!


H ρινοπλαστική είναι πλέον από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική εφόσον η μύτη παίζει βασικό ρόλο στη γενικότερη αισθητική ενός προσώπου και άρα στην ψυχολογία ενός ατόμου. Καταφεύγουν σε αυτή πολύ συχνά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες όχι όμως μόνο για λόγους αισθητικούς, αλλά και για επανορθωτικούς, όπως προβλήματα στην αναπνοή ή γεννητικές ανωμαλίες.

Η ρινοπλαστική θεωρείται επιτυχημένη όταν διορθώνει τόσο το ανατομικό, όσο και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτήν, καθώς και όταν «ταιριάζει» με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και αισθητικές γραμμές (Dorsal Aesthetic Lines) του υπόλοιπου προσώπου ώστε να δείχνει φυσική και όχι «πειραγμένη». Η μύτη είναι μέλος του προσώπου που προβάλλεται, οπότε και η πιο μικρή αλλαγή στο σχήμα της μπορεί να μεταβάλλει ριζικά την εμφάνιση και να έχουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Όσο λιγότερο αντιληπτή είναι η παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού, τόσο πιο επιτυχημένη θεωρείται μια ρινοπλαστική επέμβαση.

Δύο είναι οι βασικές χειρουργικές τεχνικές στη ρινοπλαστική: η κλειστή και η ανοικτή.

Η τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής προτιμάται όταν το κυρίως πρόβλημα του ασθενούς εντοπίζεται στη ράχη της μύτης και το ακρορίνιο απαιτεί μικρή μόνο τροποποίηση. Οι τομές αυτής της τεχνικής γίνονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών και είναι ανεπαίσθητες.

Η μέθοδος της ανοικτής ρινοπλαστικής επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και χειρουργική ακρίβεια για αυτό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που απαιτείται λεπτομερής τροποποίηση του ακρορινίου (όταν δηλαδή η άκρη της μύτης είναι ασύμμετρη, υπερμεγέθης κλπ), όταν υπάρχει σοβαρή μετατραυματική βλάβη του σκελετού της μύτης (π.χ. μετά από ατύχημα), όταν γίνεται επανεπέμβαση για τη διόρθωση προβλημάτων μετά από προηγούμενη ρινοπλαστική και σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών. Στην ανοικτή ρινοπλαστική εκτός από τις μικρές ανεπαίσθητες τομές στο εσωτερικό των ρουθουνιών γίνεται και μια μικρή αόρατη τομή μεταξύ αυτών.

Και η κλειστή και η ανοικτή ρινοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος για τον ασθενή είναι αμελητέος, κάτι που εκπλήσσει ευχάριστα όσους προβαίνουν σε αυτήν.

Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου
Πλαστικός Χειρουργός
www.athens-beverlyhills.com


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή