ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΑΡΑΛΥΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ


Παράλυτα ποντίκια κατάφεραν όχι μόνο να περπατήσουν αλλά να τρέξουν και να ανέβουν σκάλες με την αμέριστη βοήθεια μίας ρομποτικής συσκευής.

Ο Γκρεγκουάρ Κουρτίν και οι συνεργάτες του στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης είχαν στο παρελθόν επιτύχει να αποκαταστήσουν την κινητικότητα ποντικών με τραύματα στη σπονδυλική στήλη παρόμοια με εκείνα που προκαλούν παράλυση των κάτω άκρων σε ανθρώπους. Οι Ελβετοί ερευνητές είχαν χρησιμοποιήσει ένα κοκτέιλ φαρμάκων σε συνδυασμό με άμεση ηλεκτρική διέγερση των νεύρων.

Το κοκτέιλ φαρμάκων περιείχε ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο υγιών ποντικών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κινητικοί νευρώνες που ελέγχουν την κίνηση του κάτω τμήματος του σώματος.

Η ηλεκτρική διέγερση η οποία έγινε με χρήση κατάλληλων ηλεκτροδίων, είχε ως αποτέλεσμα την παροχή συνεχούς ηλεκτρικού σήματος στα νεύρα που ελέγχουν την ρυθμική κίνηση των ποδιών των πειραματόζωων.

Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τα πειραματόζωα να μπορούν να περπατήσουν υποβασταζόμενα στον διάδρομο εξάσκησης μόλις μία εβδομάδα μετά τον τραυματισμό. Έτσι οι ερευνητές αντικατέστησαν τον διάδρομο εξάσκησης με μία ρομποτική συσκευή η οποία κρατά τα τρωκτικά σε όρθια στάση στηριγμένα στα πίσω πόδια τους.

Ο ρόλος της συσκευής είναι να συγκρατεί το ζώο το οποίο στέκεται και περπατά ελεύθερα. Ουσιαστικά, η συσκευή αυτή κάνει ότι θα έκαναν δύο δυνατοί άνδρες που θα καλούνταν να στηρίξουν από τους ώμους έναν άνθρωποι που δεν μπορεί να περπατήσει, επισημαίνουν οι Ελβετοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Science", οι ερευνητές σχεδιάζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στην επόμενη διετία.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

    Στην κορυφή