ΡΙΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ


Θετικά είναι τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών ενός εμβολίου το οποίο καθαρίζει τις αρτηρίες και μειώνει έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων κλπ. Στα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια το εμβόλιο βρέθηκε να αναστέλλει τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες σε ποσοστά που έφταναν το 70%. Η πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου, το οποίο μπορεί να είναι ενέσιμο ή να χορηγείται ως ρινικό εκνέφωμα, έχει ήδη αρχίσει στον Καναδά και στις ΗΠΑ και διεξάγεται σε 144 ασθενείς.

Προστάτης της καρδιάς

Το εμβόλιο δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία που υποστηρίζουν ότι αν όλα πάνε καλά στις δοκιμές θα μπορεί να βγει στην αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ενδιαφέρουσα τη δημιουργία του εμβολίου αφού ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες που στόχο έχουν τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Είναι η πρώτη φορά που μια ουσία στοχεύει στον καθαρισμό των αρτηριών από το λίπος που αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης καρδιακών επεισοδίων. Οι εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες, οι οποίες ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες, προκαλούν στενώσεις υποχρεώνοντας την καρδιά να εργάζεται πολύ πιο έντονα και να καταπονείται.

Το εμβόλιο δρα διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων τα οποία διαλύουν τις αθηρωματικές πλάκες.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
    Στην κορυφή