Πώς βιώνει η γυναίκα τη σεξουαλικότητά της στην τρίτη ηλικία;


Η γυναίκα στην τρίτη ηλικία, έχοντας πια ολοκληρώσει τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής της (καριέρα, γάμος, παιδιά) βρίσκεται μπροστά σε σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της και τη συνέχεια της ζωής της. Έρχεται αντιμέτωπη με βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές που επηρεάζουν έντονα πια κάθε τομέα της δράσης της. Οι μεταβολές που βλέπει στο σώμα και τη σκέψη της δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Σε οργανικό επίπεδο, το γήρας έχει πια έντονη παρουσία, το σώμα έχει χάσει την σφριγηλότητα και την ενέργειά του, το πρόσωπο καθρεφτίζει τα σημάδια του χρόνου ενώ οι πρώτες οργανικές παθήσεις αρχίζουν να επιδρούν στην καθημερινή ζωή και δραστηριότητά της. Τα στοιχεία της θηλυκότητας και της ομορφιάς της υποχωρούν, γεγονός που την γεμίζει με ανασφάλεια, αφού χάνει την γνώριμη εικόνα της ομορφιάς και της γοητείας της.

Στην ηλικία αυτή, συχνές εικόνες είναι η σταδιακή απόσυρση από την κοινωνικότητα, η μοναξιά, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή και τη δράση. Η εμφάνιση συναισθηματικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, είναι ιδιαίτερα συχνή σε αυτή την φάση του κύκλου της ζωής του ανθρώπου και πολύ περισσότερο στην γυναίκα που έτσι κι αλλιώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην πάθηση αυτή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 20 με 40% των ατόμων που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα, αφορά ηλικιωμένους, ενώ το 20-25% των αυτοκτονιών πραγματοποιούνται από άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 χρονών.

Η γυναίκα στην δύση της ζωής της έχει ακόμα το δικαίωμα να διεκδικήσει και να απολαύσει την σεξουαλική της ζωή. Για παράδειγμα, είναι θεμιτό και φυσιολογικό για μια γυναίκα να αναζητήσει νέο σύντροφο μετά τον θάνατο του μόνιμου συντρόφου της, αφού η ανάγκη για συντροφικότητα και επαφή εξακολουθεί να υπάρχει. Τα σεξουαλικά προβλήματα (π.χ. μειωμένη επιθυμία ή δυσκολία διέγερσης) που μπορεί να αλλάξουν την ερωτική ζωή της γυναίκας σε αυτή την φάση δεν θα πρέπει να την κλειδώσουν σε μια σεξουαλική σιγή, αλλά θα πρέπει η ίδια να αναζητήσει τη βοήθεια και τη θεραπευτική παρέμβαση που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να απολαμβάνει το σεξ με τους ρυθμούς που εκείνη επιθυμεί.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η τρίτη ηλικία δεν σηματοδοτεί την παύση της σεξουαλικής ζωής και του έρωτα. Επιβάλλει όμως, την γνώση του «ξέρω πόσο χρονών είμαι και απολαμβάνω κάθε φορά την ηλικία που είμαι». Η πραγματικότητα, που και οι δύο σύντροφοι οφείλουν να αποδεχτούν, είναι ότι οι δυνατότητες για σεξουαλική ζωή σε αυτή την περίοδο της ζωής του ζευγαριού, είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τα προηγούμενη στάδια. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι η σεξουαλική ζωή τελείωσε και ότι το σεξ θα πρέπει να βγει από την ατζέντα του γάμου. Στην ηλικία αυτή, η συντροφικότητα που σταδιακά αναπτύχθηκε και ενισχύθηκε μέσα από όλα τα χρόνια του κοινού βίου, είναι ίσως το σημαντικότερο μέρος της ολοκλήρωσης της ανθρώπινης ζωής. Οι σύντροφοι ικανοποιούν τις ερωτικές τους διαθέσεις σωματικά, αλλά πολύ περισσότερο ψυχικά. Οι δύο εραστές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν να επιβεβαιωθούν μέσα από τις «επιδόσεις» του παρελθόντος, αλλά θα πρέπει να εστιάσουν στην απόλαυση που εμπεριέχεται στο βίωμα μιας μακροχρόνιας και αμοιβαίας συντροφικής αγάπης.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή