Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ο καρκίνος του πνεύμονα


Πρώτος παγκοσμίως ο καρκίνος του πνεύμονα ως τη κυριότερη αιτία θανάτου, καθώς εκτιμάται ότι από την επάρατη νόσο χάθηκαν διεθνώς 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι για το 2010.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο απογοητευτικές, αφού το 2020 ο αριθμός των νέων περιστατικών με καρκίνο στους πνεύμονες αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια.

Αν και η επιστήμη έχει κάνει άλματα, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλό δείκτη επιβίωσης, διότι λιγότερο από 15 % των ασθενών καταφέρουν να ξεπεράσουν την πενταετία επιβίωσης.

«Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 74 με 85% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο», τόνισε ο καθηγητής Ογκολογίας-Παθολογίας κ. Κ. Συρίγος, σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει του Δεκεμβρίου, ο οποίος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στη συνέντευξη Τύπου, επίσης, παραβρέθηκε ο κ. Σουλιώτης, πρόεδρος του ΟΠΑΔ, ο οποίος παρουσίασε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται συχνότερα στις πλουσιότερες χώρες. Εντούτοις, οι εύποροι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κατά 7% με 8% λιγότερο σε σχέση με τους φτωχούς, καθώς αυτοί δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία.

Ο κ. Σουλιώτης έκανε λόγο, ακόμη, για ανισότητα στην έγκριση και χορήγηση των νέων φαρμάκων και τόνισε ότι η χώρα μας είναι υποεξοπλισμένη, ενώ υπάρχει ανισομερής γεωγραφική κατανομή των ασθενών, καθώς το 45% απ' αυτούς αντιμετωπίζονται στην Αθήνα.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή