Προσωπικό γονιδιακό προφίλ


Στη δέκατη επέτειο από την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος κορυφαίος Αμερικανός γενετιστής προβλέπει ότι το αργότερο σε μία δεκαετία θα μπορεί ο καθένας να έχει το δικό του προφίλ DNA, με κόστος χαμηλότερο από 1.000 δολάρια

Σε 10 χρόνια από σήμερα θα μπορεί ο κάθε άνθρωπος να έχει το προσωπικό του γονιδιακό προφίλ, προβλέπει ο κορυφαίος Αμερικανός γενετιστής Φράνσις Κόλινς
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στη βρετανική εφημερίδα «Times» για να σηματοδοτήσει τα 10 χρόνια από την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ο κορυφαίος γενετιστής Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας του «Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος» δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή θα γίνεται σύντομα με κόστος χαμηλότερο των 1.000 δολαρίων.

Με την αποκωδικοποίηση του ατομικού του DNA θα μπορεί κανείς να γνωρίζει αν αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει κληρονομικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, ενώ θα είναι εφικτή η πρόληψή τους με έγκαιρες εξετάσεις, αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία και τον κατάλληλο τρόπο ζωής. «Σίγουρα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα εκπλαγώ και θα απογοητευτώ πολύ, εάν οι περισσότεροι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχουν αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμά τους, στο πλαίσιο του ιατρικού τους ιστορικού, και μάλιστα ελπίζω ότι αυτό θα γίνει ακόμα πιο σύντομα».

«Το κόστος της αποκωδικοποίησης πέφτει διαρκώς... και δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν θα πέσει σε κάτω από 1.000 δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Κόλινς. «Δεν θα χρειάζεται πια να παίρνουμε δείγματα αίματος. Μόνο με ένα κλικ στον υπολογιστή θα γνωρίζουμε εάν μια δόση φαρμάκου είναι κατάλληλη ή θα έχει παρενέργειες».

Ακόμη εξήγησε ότι η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος μπορεί να μην έχει για την ώρα εντυπωσιακές εφαρμογές στην ιατρική, ωστόσο τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο θεραπείας των ασθενειών. Φάρμακα εναντίον του καρκίνου, όπως αυτά που έχουν αναπτύξει η Roche και η GlaxoSmithKline για το μελάνωμα, είναι τα πρώτα δείγματα του πόσο γρήγορα αναπτύσσονται θεραπείες για ασθένειες, που χωρίς την αποκωδικοποίηση του DNA θα παρέμεναν ανίατες. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι έχουν εντοπίσει περισσότερες από 800 γενετικές παραλλαγές που παίζουν ρόλο σε ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Η προέλευσή μας
Το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής από την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA είναι η κατανόηση της προέλευσης του είδους μας. Ρίχνοντας φως στις πρώτες μετακινήσεις πληθυσμών πριν από 50.000 χρόνια από την Αφρική οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τη γενετική ποικιλία των Αφρικανών, της μεγαλύτερης πληθυσμιακής ομάδας στον κόσμο. Ακόμη επιβεβαίωσαν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος προήλθε από την Αφρική και, συγκεκριμένα, από την περιοχή μεταξύ Ναμίμπια και Νοτίου Αφρικής.


Πηγή ΕΘΝΟΣ



    Στην κορυφή