Πολύτιμα μέταλλα στην υπηρεσία της θεραπείας του καρκίνου


Τα πολύτιμα μέταλλα δεν χρησιμεύουν μόνο για να στολίζουν τις γυναίκες, αλλά και για να θεραπεύουν από τον καρκίνο. Ήδη, σε συνδυασμένες θεραπείες των στερεών καρκινικών όγκων, όπως, για παράδειγμα, του μαστού και του παχέος εντέρου, η πλατίνα χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, με τη μορφή του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου cis-Platin.

Επειδή, όμως, η πλατίνα, η οποία είναι ένα ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο, αποδείχθηκε τοξική και έχει σοβαρές παρενέργειες, σήμερα, οι επιστήμονες στρέφονται στη χρήση ενός λιγότερου τοξικού χημειοθεραπευτικού φαρμάκου, με συστατικό την πλατίνα, το carboplatin. Τα αποτελέσματα των ερευνών για τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα, που βασίζονται στην παρουσία ενώσεων μετάλλων, παρουσιάστηκαν, κατά τη διάρκεια του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στη Βιολογική Ανόργανη Χημεία EUROBIC, που διεξάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Όπως ανέφερε o Jim Hoeschele, καθηγητής του Eastern Michigan University, οι έρευνες προσανατολίζονται πλέον στη δημιουργία νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, που στηρίζονται στην παρουσία ενώσεων των μετάλλων ρουθήνιο, γάλλιο, χρυσός, λευκόχρυσος και λανθάνιο, τα οποία έχουν δείξει πολύ καλή "in vitro" συμπεριφορά στην αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων.

Οι έρευνες αυτές, που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών, έχουν δείξει αντικαρκινική δράση σε πειραματόζωα, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να δημιουργηθούν τα νέα φάρμακα, που θα χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, Jan Reedijk, εξήγησε από την πλευρά του ότι, ορισμένα μέταλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση παθήσεων, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν και για θεραπευτικούς λόγους. Για παράδειγμα, το γάλλιο, το οποίο χρησίμευε ως διαγνωστικό, αποδεικνύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θεραπευτικό, ενώ το ρουθήνιο, στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, αποδείχτηκε τοξικό και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να μειώσουν την τοξικότητά του ώστε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό.

Απώτερος στόχος των μελετών είναι η δημιουργία ενός σχήματος που θα περιλαμβάνει διάγνωση και θεραπεία ταυτόχρονα, εξήγησε ο καθηγητής του τμήματος χημικών μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Θάνος Σαλίφογλου. Οι επιστήμονες θα έχουν σύμμαχό τους σ' αυτές τις προσπάθειες τη νανοτεχνολογία, η οποία, με τη διάγνωση της νόσου, θα βοηθά και στη στοχευμένη θεραπεία.

Η χρήση των ενώσεων μετάλλων δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά βρίσκει εφαρμογή και στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer, ενώ τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία παίζουν ρόλο στις μολυσματικές αρρώστιες.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαλίφογλου, μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το αργίλιο, ο ψευδάργυρος, που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνουν τοξικά, καθώς παράγουν πολύ δραστικές μορφές οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες), οι οποίες ευθύνονται για το οξειδωτικό στρες, που καταστρέφει τα νευρωνικά κύτταρα του εγκεφάλου και προκαλεί τη νόσο Alzheimer.

Οι έρευνες που γίνονται στο ΑΠΘ, ανέφερε ο κ. Σαλίφογλου, προσανατολίζονται στην κατανόηση του ρόλου αυτών των μετάλλων και τη δημιουργία μορίων, τα οποία θα τα δεσμεύουν ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν από τον οργανισμό ή να εξουδετερωθούν.


Πηγή Express.gr




    Στην κορυφή