Ποιοι παράγοντες επιδρούν στην επιλογή του ερωτικού συντρόφου


Ο έρωτας είναι ένα πανανθρώπινο συναίσθημα ,το οποίο κυριαρχεί από τη στιγμή της γέννησης μας. Το πρώτο αντικείμενο πόθου και έρωτα για κάθε άτομο αποτελεί η μητέρα του, διότι εκείνη είναι που του προσφέρει απλόχερα τις πρώτες εμπειρίες αγάπης, θαλπωρής και κατανόησης .Αυτός οι πρώιμος δεσμός μεταξύ βρέφους και μητέρας θα αποτελέσει πρότυπο για τις ενήλικες μελλοντικές ερωτικές σχέσεις του ατόμου.

Ο έρωτας είναι μυστηριώδης και τα κίνητρα με τα όποια αναζητούμε ή επιλεγούμε τον ερωτικό μας σύντροφο είναι ποίκιλα και πολύπλοκα :ασυνείδητα, συνειδητά , κοινωνικό-οικονομικά , πολιτιστικά , μορφωτικά , επαγγελματικά , σεξουαλικά κ.α . Τα ασυνείδητα κίνητρα συνδέονται με τα παιδικά βιώματα και τη σχέση που έχει κάποιος με την πατρική του οικογένεια .Αν ένας ενήλικάς δεν έχει βιώσει αρμονική σχέση με τους γονείς του είναι πιθανό να αναπαράγει ή ακόμα να προκαλέσει ασυνείδητα να δημιουργήσει κάποια δυσλειτουργική σχέση .Αυτή η επανάληψη γίνεται διότι το άτομο αντιλαμβάνεται ασυνείδητα ότι η συγκεκριμένη κατάσταση του είναι οικεία και προσπαθεί μέσα από την νέα σχέση που δημιουργεί να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις του με τους γονείς του .

Για παράδειγμα κάποιος προκείμενου να διαχειριστεί το παιδικό βίωμα ενός ψυχρού πατέρα ή μιας απόμακρης και επικριτικής μητέρας , μπορεί να επιλέξει ασυνείδητα αντίστοιχους συντρόφους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να εγκλωβίζεται σ’ ένα φαύλο κύκλο και να βιώνει μία μόνιμη συναισθηματική στέρηση και μοναξιά όπως τη βίωνε κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας .

Επίσης αποτελέσματα ερευνών επιδεικνύουν ότι τα άτομα συνήθως έλκονται από άλλα άτομα με τα όποια έχουν κοινές αντιλήψεις ,στάσεις ζωής και κοινή νοοτροπία . Άτομα που νιώθουν έλξη για άτομα τελείως διαφορετικά από εκείνα (όπως διαφορετικής κουλτούρας ,μορφωτικού επιπέδου κ.α) συνήθως υποβόσκει μέσα τους μια κρυφή ασυνείδητη επιθυμία να αλλάξουν τον άλλον και να τον μετατρέψουν σ’ αυτό που είναι οι ίδιοι .

Τέτοιου είδους άτομα μπορούν να ερωτευτούν μια φαντασιωσική εικόνα που έχουν πλάσει εκείνοι για τον άλλο η οποία συχνά μπορεί και να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα .Αυτό το γεγονός συχνά μπορεί να αποτελέσει πηγή δυσαρέσκειας σε μια σχέση .Η μια πλευρά μπορεί να αισθανθεί ότι έχει αποτύχει να αλλάξει τον άλλο και η άλλη πλευρά να αισθάνεται ότι δεν είναι αγαπητός και σεβαστός για αυτό που είναι.

Κάποια άλλα άτομα μπορεί να έχουν την τάση να επιλέγουν ανθρώπους τελείως αντίθετους από εκείνους για έτσι νιώθουν ότι θα ισορροπήσουν οι ίδιοι.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα κριτήρια για την επιλογή συντρόφου διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία .Οι άντρες πρωταρχικά εντυπωσιάζονται περισσότερο με την εξωτερική εμφάνιση μιας γυναικάς ,διότι αυτή είναι υπεύθυνη για τη διέγερση των σεξουαλικών τους ένστικτων . Όσο προχώρα η σχέση ο άντρας εξετάζει αν η συγκεκριμένη γυναικά τον προδιαθέτει ότι θα είναι καλή σύζυγος , σύντροφος και μητέρα(έχοντας ως πρότυπο συνήθως τη δική του μητέρα), και στο τέλος ενδιαφέρεται αν έχουν κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις για διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας.

Τα κριτήρια των γυναικών είναι πιο ελαστικά και πιο ποικίλα από αυτά των ανδρών. Ενώ οι άντρες δίνουν έμφαση στην εξωτερική ελκυστικότητα, στις γυναίκες η εξωτερική εμφάνιση του μέλλοντα συντρόφου μπορεί να καταταχθεί τελευταία σε επιλογή . Οι γυναίκες ελκύονται περισσότερο από την προσωπικότητα ,τη συναισθηματική ασφάλεια (κατανόηση , αληθινή επικοινωνία, εκτίμηση προς το πρόσωπο της κ.α.) καθώς και από την κοινωνικό- οικονομική του κατάσταση που μπορεί να τους προσφέρει ένας άντρας. Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών είναι η ηλικιακή ομάδα με την οποία επιλέγουν να συνάψουν σχέσεις . Οι γυναίκες συνήθως επιλέγουν συντρόφους που είναι είτε μεγαλύτεροι σε ηλικία είτε συνομήλικοι ,ενώ οι άντρες έχουν την τάση να προτιμούν νεότερες γυναίκες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαφορά ηλικίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα κριτήρια για την επιλογή του συντρόφου και στα δύο φύλα επηρεάζονται από την εκάστοτε χρονική στιγμή(ηλικία, συναισθηματικές και υλικές ανάγκες ) που πραγματοποιείται μια συγκεκριμένη γνωριμία .

Σε μια ερωτική σχέση τα κίνητρα για την επιλογή συντρόφου σπάνια να είναι απόλυτα διάφανη και ξεκάθαρα , διότι ο ψυχισμός του κάθε ατόμου είναι πολύπλοκος και ποικιλόμορφος . Ίσως και αυτό το γεγονός να κρύβει τη γοητεία και τη μαγεία του έρωτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ






    Στην κορυφή