Ποιες είναι οι διαταραχές της διέγερσης;


Η σεξουαλική διέγερση στη γυναίκα αναφέρεται ως εκείνη η λειτουργία που σταδιακά προκαλείται από την έντονη αίσθηση σεξουαλικών ερεθισμάτων, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών, η οποία οδηγεί εν τέλει στην κορύφωσή της, δηλαδή στον οργασμό. Αυτή η αναζήτηση της υπέρτατης ηδονής ξεκινάει από ερεθίσματα που κάνουν μία γυναίκα να διεγείρεται. Ένα άγγιγμα, ένα άκουσμα ή ακόμα και μία μυρωδιά είναι πολλές φορές αρκετά για να προκαλέσουν σεξουαλική διέγερση. Αυτό συνοδεύεται από σωματικές αντιδράσεις, όπως η εφίδρωση του σώματος, η εφύγρανση του κόλπου, η ακανόνιστη αναπνοή και η ταχυπαλμία, που πολύ συχνά συνοδεύονται από φαντασιωσικά σεξουαλικά σενάρια. Η γυναίκα, βιώνοντας τη διέγερση, αναζητά την ηδονή και τον οργασμό μέσω της σεξουαλικής πράξης.

Η αδυναμία της γυναίκας να βιώσει τα παραπάνω ερεθίσματα σκιαγραφεί τη διαταραχή της διέγερσης που έχει ως χαρακτηριστικά γνωρίσματα την αδυναμία εφύγρανσης του κόλπου ή/και διεύρυνσης του κολπικού στομίου. Τα αίτια της διαταραχής αυτής μπορεί να είναι οργανικά, όπως η χρήση τοξικών και χημικών ουσιών, παθήσεις του θυρεοειδή, κλιμακτήριος κ.α.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη διαταραχή οφείλεται συχνά σε ψυχογενή αίτια. Οι υψηλές προσδοκίες της για τη σεξουαλική επαφή, πριν ακόμα γίνει αυτή, προκαλούν έντονο άγχος και ανησυχία που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική διέγερσή της. Αυτό το άγχος, συνοδευόμενο από την αγωνία και τη νευρικότητα που μπορεί να νιώθει η ίδια για τις επιδόσεις της και την συμμετοχή της απέναντι στο σεξουαλικό κάλεσμα του συντρόφου, μπορεί να επιδράσουν αρνητικά όχι μόνο στη διέγερσή της αλλά και στην ηδονική της κορύφωση, δηλαδή τον οργασμό.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή