Ποια είναι τα γεννητικά μου όργανα; Τι πρέπει να ξέρω για αυτά;


Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι πιο περίπλοκο και πιο ευαίσθητο από το ανδρικό. Το γυναικείο γεννητικό σύστημα περιλαμβάνει εσωτερικά και εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα.

Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι γνωστά με τον όρο αιδοίο. Το αιδοίο αποτελείται από τα μεγάλα χείλη, τα μικρά χείλη, την κλειτορίδα, το στόμιο της ουρήθρας και την είσοδο του κόλπου με τον παρθενικό υμένα. Το αιδοίο θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με έναν προθάλαμο προς τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Τα μεγάλα και μικρά χείλη του αιδοίου είναι μακρόστενες πτυχές του δέρματος, που προεξέχουν. Τα δύο κύρια εσωτερικά όργανα που καταλήγουν στο αιδοίο είναι η ουρήθρα και ο κόλπος. Η ουρήθρα είναι ένας μικρός σωλήνας, που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω. Ο κόλπος αποτελεί την αρχή των εσωτερικών γεννητικών οργάνων. Η κλειτορίδα έχει πλούσιες νευρικές απολήξεις, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ερεθίσματα. Με τη διέγερσή της διογκώνεται, αυξάνεται σε μήκος και εξασφαλίζει το ξεκίνημα του οργασμού στη γυναίκα .

Ο παρθενικός υμένας είναι μία μεμβράνη με μία μικρή οπή στη μέση, που καλύπτει την είσοδο του κόλπου.

Τα εσωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα είναι ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Ο κόλπος είναι ένας κυλινδρικός σωλήνας, μήκους 9 εκατοστών, που βρίσκεται ανάμεσα στο αιδοίο και τη μήτρα και έχει δύο στόμια. Το έξω στόμιο, που βρίσκεται στο αιδοίο και σε παρθένα γυναίκα καλύπτεται από τον παρθενικό υμένα και το έσω στόμιο, που επικοινωνεί με τη μήτρα.

Η μήτρα είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, σε σχήμα αχλαδιού, με παχιά τοιχώματα, που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της γυναίκας. Η μήτρα αποτελείται από δύο μέρη, το σώμα, που είναι το πιο ογκώδες μέρος της και βρίσκεται προς τα πάνω, και τον τράχηλο, που είναι το λεπτότερο μέρος της και βρίσκεται προς τα κάτω. Ο τράχηλος επικοινωνεί με τον κόλπο και είναι ορατός από αυτόν. Αποτελεί την ασπίδα της μήτρας. Κύριος ρόλος της μήτρας είναι η φιλοξενία, η διατροφή και η διασφάλιση της ακεραιότητας του εμβρύου μέχρι τη γέννησή του. Το εσωτερικό της μήτρας επενδύεται από βλεννογόνο, που ονομάζεται ενδομήτριο. Κάθε μήνα, από την αρχή της εφηβείας, το ενδομήτριο, με τη μορφή αίματος (περίοδος), εξέρχεται της μήτρας περνώντας από τον κόλπο και το αιδοίο. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, το ενδομήτριο διατηρείται, ώστε να βοηθήσει στην εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Στο πάνω μέρος της μήτρας συναντάμε δύο στόμια, ένα αριστερά και ένα δεξιά, με τα οποία η μήτρα επικοινωνεί με τις δύο σάλπιγγες.

Οι σάλπιγγες είναι δύο κινητοί μυϊκοί σωλήνες, μήκους 10 εκατοστών, που εκτείνονται από τη μήτρα μέχρι τις ωοθήκες και έχουν δύο στόμια. Οι σάλπιγγες είναι ο χώρος, όπου γίνεται η συνάντηση του ωαρίου με τα σπερματοζωάρια. Από την εφηβεία και μετά, μία φορά το μήνα, κατά τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο μέσα στην κοιλιά της γυναίκας (ωορρηξία). Μετά τη συνάντηση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο στη σάλπιγγα, το ταχύτερο και δυνατότερο από αυτά, θα διαπεράσει την εξωτερική ζώνη του ωαρίου και έτσι θα το γονιμοποιήσει. Από τη γονιμοποίηση αυτή θα προκύψει το πρώτο κύτταρο ενός νέου οργανισμού, που ονομάζεται έμβρυο.

Οι ωοθήκες είναι δύο, βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της γυναίκας και κρέμονται από το αριστερό και δεξιό πλάγιο της μήτρας. Οι λειτουργίες τους είναι να: (α) απελευθερώνουν τα ωάρια τα οποία περιέχουν και (β) παράγουν τις γυναικείες ορμόνες.

Οι ωοθήκες στις γυναίκες περιέχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων από τη στιγμή της γέννησης του κοριτσιού. Ο αριθμός των ωαρίων που είναι ικανά να γονιμοποιηθούν, στην έναρξη της εφηβείας, είναι 400.000. Όταν τελειώσουν όλα τα ωάρια από τις ωοθήκες, γύρω στην ηλικία των 45-50 χρόνων, τότε τελειώνει η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας και αρχίζει η εμμηνόπαυση.

Η κύρια ορμόνη που παράγουν οι ωοθήκες είναι τα οιστρογόνα. Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα, όσα χρόνια απελευθερώνουν και ωάρια, δηλαδή από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Στα οιστρογόνα οφείλεται η μεταμόρφωση του κοριτσιού σε ώριμη γυναίκα. Είναι η ορμόνη που αναπτύσσει τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, αλλά και τα δευτερογενή χαρακτηριστά του φύλου της, όπως η ανάπτυξη των μαστών, η χαρακτηριστική γυναικεία κατανομή του σωματικού λίπους, η γυναικεία λεκάνη, η γυναικεία χροιά της φωνής. Στα οιστρογόνα επίσης οφείλεται η παρουσία της εμμηνορρυσίας (περίοδος) της γυναίκας κάθε μήνα.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή