Πληροφορίες και Ερωτήσεις για γονείς για την ανάπτυξη του λόγου, ομιλίας, φωνής, ακοής και κατάποσης του παιδιού σας


Το γνωρίζετε;

- Η ανάπτυξη του λόγου ξεκινάει από την μήτρα. Νεογέννητα (που έχουν γεννηθεί λιγότερο από πριν μια ώρα)μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά από τον λόγο των γονιών τους και από μια ξένη γλώσσα.

- Τα παιδιά γεννιόνται και θέλουν να επικοινωνούν με ενήλικες στην ζωή τους- αυτό το άτομο είσαστε εσείς.

- Ο πρώτος χρόνος της ζωής τους είναι μέγιστης σημασίας για την ανάπτυξη του λόγου, παρόλο που πολλά παιδιά μπορεί να μην λένε ούτε μια λέξη σε αυτήν την χρονική περίοδο.

- Πως και το πόσο πολύ, μιλάτε στο παιδί σας από την γέννηση μέχρι τα τρία του χρόνια, έχει τεράστια επιρροή για την ανάπτυξη των γλωσσικών του ικανοτήτων στο σχολείο.

- Τα μωρά επικοινωνούν για τα “θέλω τους και τις ανάγκες τους”, πολύ πριν αρχίσουν να μιλάνε, και ο τρόπος που εσείς αντιδράτε, τα βοηθάει να μάθουν λέξεις και προστάσεις που θα χρησιμοποιήσουν αργότερα.



Εάν διαβάζετε αυτό το κείμενο, οι πιθανότητες είναι ότι ανησυχείτε:

1.Μπορεί να ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει καθυστέρηση, ή διαταραχή στον λόγο και ομιλία του, και αναρωτιέστε αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα φανταζόσαστε.

2. Μπορεί ήδη να γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει καθυστέρηση στο λόγο και την ομιλία, και αναρωτιέστε που να απευθυνθείτε.

3. Ίσως ήδη το παιδί σας να κάνει συνεδρίες λογοθεραπείας και να αναρωτιέστε αν υπάρχει ακόμα κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε για να μιλάει καλύτερα.



Εάν κάποιο από τα παραπάνω είναι αλήθεια, τότε είμαι εδώ για να σας βοηθήσω. Θέλω να έχετε την πληροφόρηση που χρειάζεστε για την ανάπτυξη του λόγου και τις διαταραχές επικοινωνίας, ώστε να κάνετε ότι χρειάζεται για να βοηθήσετε το παιδί σας. Σπούδασα Παθολογία Λόγου και Ομιλίας (ΠΛ&Ο) γιατί θέλω να μάθω τα παιδιά που έχουν προβλήματα στον λόγο, την ομιλία, την φωνή, την ακοή και την κατάποση να επικοινωνούν καλύτερα. Μέσα από αυτή την διαδικασία έμαθα ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις τα παιδιά είναι να μαθαίνεις τους γονείς, τι και πως πρέπει να το κάνουν για να μπορούν να συνεχίζουν το “έργο μου” στο σπίτι. Η ανάπτυξη του λόγου των παιδιών εξελίσσεται γρηγορότερα όταν οι γονείς γίνονται οι ίδιοι, οι “προσωπικοί – κατ-οίκον” τους θεραπευτές.



Οι λόγοι είναι δύο και είναι μεγίστης σημασίας:


1. Απλά μαθηματικά. Η εβδομάδα έχει 168 ώρες. Εάν το παιδί σας ήδη κάνει λογοθεραπεία από κάποιον ΠΛ&Ο, τότε “Τέλεια”. Εάν όμως το παιδί σας κάνει μόνο μία ώρα λογοθεραπεία την εβδομάδα, σας δίνετε η δυνατότητα 167 ώρες, να συμπληρώνετε αυτό που κάνει ο ΠΛ&Ο κατά την διάρκεια της θεραπείας, και να αυξήσετε την απόδοση των συνεδριών.

2. Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Ακόμη και ο καλύτερος ΠΛ&Ο μπορεί να μετακομίσει σε άλλη πόλη, να πάρει άδεια εγκυμοσύνης, να κερδίσει το λαχείο και να βγει στην σύνταξη, να πάθει ένα σοβαρό ατύχημα, κ.λ.π. Και αν εσείς ο ίδιος οι γονιός, δεν έχετε την ευρηματικότητα και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να βοηθήσετε το παιδί σας να μιλήσει σωστά, τότε εσείς και το παιδί σας θα τα ξαναρχίσετε το ψάξιμο από την αρχή, και θα αναρωτιέστε πάλι τι να κάνετε.


Για το λόγο αυτό είμαι εδώ. Για να σας δώσω τις σωστές πληροφορίες που χρειάζεσθε ώστε να καθοδηγηθείτε και να ξεκινήσετε να βοηθάτε το παιδί σας να μιλάει καλύτερα. Μπορείτε να γράψετε τις ερωτήσεις σας και θα σας τις απαντήσω. Ετσι,θα σας βοηθήσω να έχετε τις κατάλληλες πληροφορίες σε ότι αφορά τα προβλήματα λόγου, ομιλίας, φωνής ακοής και κατάποσης του παιδιού σας.

Μαρινέλλα Τσουκαλά, Μ.Α., CCC-SLP
Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής
Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος SLP, Η.Π.Α.
www.legein.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή