ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΙ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ


Οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν πλέον σε τίποτα να ζηλέψουν τις υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης που παρέχονται από κέντρα παγκοσμίου επιπέδου, όπως οι πανεπιστημιακές κλινικές του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης. Τέσσερα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα της χώρας μας θα διαθέτουν πλέον νέους, υπερσύχρονους τομογράφους με την απαράμιλλη τεχνολογία της Siemens.

Συγκεκριμένα, η Siemens έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση του επαναστατικού ποζιτρονιακού τομογράφου BIOGRAPH mCT στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο Μετροπόλιταν. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου νέας γενιάς SOMATOM DEFINITION FLASH στο διαγνωστικό κέντρο «Ασκληπιός Διάγνωσις», στο Ηράκλειο Κρήτης. Ακόμη, σε κέντρα της «Ιατρόπολις Μαγνητική Τομογραφία» στην Αττική ολοκληρώνεται σύντομα η εγκατάσταση του Αξονικού Τομογράφου SOMATOM DEFINITION FLASH, αλλά και του υπερσύγχρονου Μαγνητικού Tομογράφου MAGNETOM SKYRA ισχύος 3Τ. Επιπλέον, στην Κεντρική Κλινική Αθηνών εγκαθίσταται ένας ακόμη SOMATOM DEFINITION FLASH, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα υπεγράφη σύμβαση προμήθειας με το Νοσοκομείο Υγεία για την εγκατάσταση Μαγνητικού Tομογράφου MAGNETOM SKYRA ισχύος 3Τ.

Οι μεγάλες αυτές επενδύσεις – και μάλιστα σε καιρό οικονομικής ύφεσης – τοποθετούν τα συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα μεταξύ των πρωτοπόρων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νέοι τομογράφοι θα αποτελέσουν θαυματουργά εργαλεία στα χέρια των εξειδικευμένων επιστημόνων των παραπάνω κέντρων, παρέχοντας επαναστατικές δυνατότητες διάγνωσης.

Για παράδειγμα, ο Τομογράφος Ποζιτρονιακής Απεικόνισης BIOGRAPH mCT, παρέχει τη δυνατότητα ολοσωματικής ογκολογικής εξέτασης PET (Positron Emission Tomography) σε μόλις πέντε λεπτά. Μάλιστα, η κορυφαία ευκρίνεια που προσφέρει δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης μεταστάσεων μικρότερων ακόμα και από 5 πέντε χιλιοστά.

Αντίστοιχα, ο αξονικός τομογράφος SOMATOM DEFINITION FLASH μειώνει τη δόση της ραδιενεργούς ακτινοβολίας μέχρι και δέκα φορές σε σύγκριση με τους συμβατικούς αξονικούς τομογράφους παλαιότερης τεχνολογίας, ενώ μπορεί να κάνει αναίμακτη στεφανιογραφία τόσο γρήγορα, ώστε ο ασθενής να μην χρειάζεται καν να κρατήσει την αναπνοή του.

Τέλος, ο Μαγνητικός Τομογράφος MAGNETOM SKYRA 3Τ, ο οποίος αξιοποιεί την πρωτοποριακή τεχνολογία ανοιχτής σήραγγας, μπορεί να ολοκληρώσει εξέταση ολόκληρου του εγκεφάλου με ανάλυση μικρότερη από 1 χιλιοστό, σε λιγότερο από 5 λεπτά. Έτσι, προσφέρει τη δυνατότητα έγκαιρης και γρήγορης διάγνωσης πληθώρας παθήσεων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμα και πριν την εμφάνιση σημαντικών συμπτωμάτων.

Αναλυτική παρουσίαση των νέων τομογράφων


ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ (PET-CT) BIOGRAPH mCT
O Biograph mCT συνδυάζει τις δυνατότητες ενός συστήματος Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (Positron Emission Tomography - PET) υψηλής ευκρίνειας (HD), με αυτές ενός κορυφαίου διαγνωστικού συστήματος αξονικής τομογραφίας. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός τεχνολογιών έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, μειωμένους χρόνους σάρωσης και αυξημένη άνεση για τους ασθενείς. Η μοναδική δυνατότητα παραγωγής συνδυασμένης ιατρικής εικόνας, η οποία παρέχει ανατομικές και λειτουργικές πληροφορίες ταυτόχρονα, τον καθιστά πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο σε κάθε ιατρό που θέλει να έχει πρόωρη και ακριβή διάγνωση καρκινογενέσεων, ενώ εφαρμόζεται σε όλο το σώμα.

Η ενιαία ανάλυση εικόνας έως και 2 χιλιοστών, ολόκληρου του οπτικού πεδίου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της εικόνας, σε βαθμό που ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη των απλών απεικονίσεων PET. Έτσι, προσφέρει στους γιατρούς αυξημένη σιγουριά για τη διάγνωση τους.

Η ικανότητα για πεντάλεπτη σάρωση ΡΕΤ ολόκληρου του σώματος είναι πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάμετρο και το μικρό μήκος της σήραγγας του συστήματος, το σύστημα προσφέρει την πιο ευέλικτη λύση για απαιτητικές ροές εργασιών και το πιο άνετο περιβάλλον για τον ασθενή.
Ο τομογράφος BIOGRAPH mCT είναι ένα μοναδικό σύστημα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα PET•CT για μοριακή απεικόνιση, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ως σύστημα υπολογιστικής τομογραφίας, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας των διαγνωστικών μονάδων.


ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ SOMATOM DEFINITION FLASH
Ο SOMATOM DEFINITION FLASH είναι ένας αξονικός τομογράφος υπόδειγμα κορυφαίας τεχνολογίας. Χαρακτηρίζεται από ιλιγγιώδη ταχύτητα ελικοειδούς σάρωσης (0,28 δευτερόλεπτα) και μεγάλη διάμετρο (78 cm). Έτσι, μετατρέπει σε εξετάσεις ρουτίνας ακόμη και τις πιο δύσκολες εξετάσεις. Με το σύστημα αυτό, οι καρδιολογικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο, χωρίς να χρειάζεται καν η συγκράτηση της αναπνοής του εξεταζόμενου, ενώ η σάρωση ολόκληρου του ανθρωπίνου σώματος δεν διαρκεί περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα.

Ο SOMATOM DEFINITION FLASH είναι ένα σύστημα 2 x 128 τομών τεχνολογίας αιχμής που διαθέτει δύο λυχνίες ακτινών – Χ, μια παγκόσμια καινοτομία της Siemens. Οι ιατρικές εικόνες είναι μοναδικής ευκρίνειας και επιτρέπουν την ανάδειξη των μικρότερων ανατομικών και λειτουργικών λεπτομερειών, βελτιώνοντας σημαντικά την αξιοπιστία της διάγνωσης.

Για την προστασία του ασθενή, χρησιμοποιείται πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία ρυθμίζει την ραδιενεργό ακτινοβολία ανάλογα με τα σωματικά χαρακτηριστικά του ασθενή και το είδος της εξέτασης. Για παράδειγμα, η δόση ακτινοβολίας που απαιτείται για μια εξέταση καρδιάς δεν υπερβαίνει τα 0.8 mSv, δόση τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερη από αυτή που συνήθως εκπέμπουν τα συμβατικά συστήματα αξονικών τομογράφων και τρείς φορές μικρότερη από την ετήσια δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος από το φυσικό περιβάλλον (σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Επιδράσεων της Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ).


ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ MAGNETOM SKYRA 3T
Η τεχνολογία ανοιχτής σήραγγας που εισήγαγε πρώτη η Siemens, με τη μεγάλη διάμετρο των 70 εκατοστών και το μικρό μήκος του μαγνήτη, βοηθούν στη μείωση του άγχους των ασθενών κατά την εξέταση, ιδιαίτερα των κλειστοφοβικών και των παιδιών.

Στον τομογράφο MAGNETOM SKYRA, το ισχυρό μαγνητικό πεδίο των 3 Τesla, σε συνδυασμό με τις νέες επαναστατικές τεχνολογίες λήψης του ηλεκτρομαγνητικού σήματος που λαμβάνεται από έως και 128 διαφορετικούς δέκτες, παράγουν ιατρική εικόνα απαράμιλλης ποιότητας και ευκρίνειας. Μάλιστα, η παράλληλη λήψη σημάτων από τόσους πολλούς δέκτες (ο αμέσως προηγούμενος τομογράφος έχει μόνο 32 δέκτες), μειώνει ακόμη περισσότερο το χρόνο παραμονής του ασθενή στο μαγνήτη. Έτσι, εξετάσεις που συνήθως διαρκούν μισή ή μία ώρα, μπορούν τώρα να ολοκληρωθούν σε λίγα λεπτά. Ο MAGNETOM SKYRA προσφέρει εξαιρετική απεικόνιση ακόμη και των πιο δύσκολων παθολογιών και των πιο σύνθετων ανατομικών μορφών. Όλα τα μέλη του σώματος, ακόμα και η καρδιά, μπορούν να απεικονισθούν με υψηλή ανάλυση, μικρότερη του ενός χιλιοστού, αναδεικνύοντας και τη μικρότερη ανατομική λεπτομέρεια δίχως κενά και σε ιδιαίτερα μικρούς χρόνους εξέτασης.

Ο MAGNETOM SKYRA, εδώ και ένα μήνα έχει αρχίσει να εγκαθίσταται πλέον στην Ευρώπη και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην παρακολούθηση και αξιολόγηση εξειδικευμένων θεραπειών, όπως και στον σχεδιασμό πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων.


    Στην κορυφή