ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ



Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα αφαίρεση καταρράκτη με τεχνολογία femtosecond laser.Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από τον Δρ. Αναστάσιο Ιωάννη Κανελλόπουλο,χειρουργό-οφθαλμίατρο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η επέμβαση καταρράκτη είναι η πιο συχνή επέμβαση που υποβάλλεται κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, συνήθως στο τέλος της δεκαετίας των 60 ή μέσα στην δεκαετία των 70 τους.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι γίνονται 50.000με 60.000 επεμβάσεις καταρράκτη το χρόνο. Η τεχνική είναι εξαιρετικά ασφαλής με την τωρινή της μορφή, στην οποία χρησιμοποιείται ένα μικροσκοπικό νυστέρι, συνήθως διαμέτρου 2,5 με 3 χιλιοστών,και τη χρήση της φακοθρυψίας (υπερήχων όχι laser όπως συχνά ασθενείς και ιατροί την αποκαλούν) για να αποσυναρμολογηθεί ο φακός του ματιού και να αφαιρεθεί. Υπάρχουν πολλά κέντρα στη χώρα μας, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, που εφαρμόζουν την παλαιότερη τεχνική αυτή με άριστα αποτελέσματα.

Η χρήση του femtosecond laser καταργεί τη χρήση του νυστεριού. Οι μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή γίνονται πια με laser χωρίς νυστέρι, όπως και η δημιουργία της καψουλόρηξης, ένα βήμα σημαντικό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή με το «χέρι» και σίγουρα εξαρτάται από τη σημαντική εμπειρία του χειρουργού.Επίσης και η αποσυναρμολόγηση του φακού με laser.Η χρήση του femtosecond laser καταργεί τη χρήση του νυστεριού. Οι μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή γίνονται πια με laser χωρίς νυστέρι,


    Στην κορυφή