ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΡΑΣΗΣ


Μια πρωτοποριακή και πολύπλοκη επέμβαση για την αποκατάσταση της όρασης στον αριστερό οφθαλμό νεαρής γυναίκας 28 ετών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στo Θεραπευτήριο Metropolitan. Πρόκειται για μια τετραπλή επέμβαση που αφορούσε την ολική αποκατάσταση του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού, ο οποίος είχε καταστραφεί μετά από σοβαρότατες μολύνσεις από ακανθαμοιβάδα και ιό του απλού έρπητα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους χειρουργούς οφθαλμιάτρους, Παντελή Α. Παπαδόπουλο, Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan και επισκέπτη καθηγητή Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Σλοβακίας, και Δρ. Κωνσταντίνο Σαμαρά και είναι η πρώτη αυτού του είδους που ανακοινώνεται παγκοσμίως. Η επέμβαση ονομάστηκε «Τετραπλή επέμβαση αποκατάστασης του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού»(“Quadruple Reconstructive Procedure of Anterior Segment of The Eye”). Η ανακοίνωση αυτής της πρωτοποριακής επέμβασης έλαβε χώρα στη συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής του Θεραπευτηρίου Metropolitan.

H νεαρή γυναίκα ήταν χρήστης φακών επαφής και είχε μολυνθεί προ τριών ετών, αρχικά από ακανθαμοιβάδα και στη συνέχεια από τον ιό του απλού έρπητα. Η ακανθαμοιβάδα είναι ένα πρωτόζωο, ένας μικροοργανισμός δηλαδή, που ζει ελεύθερα στον αέρα, το έδαφος και στα ρέοντα ή λιμνάζοντα νερά και μπορεί να επιμολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή. Οι συνέπειες μίας μόλυνσης από ακανθαμοιβάδα μπορεί να είναι ολέθριες, όπως συνέβη στο συγκεκριμένο οφθαλμό, διότι τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αντιβιοτικά. Η διπλή μόλυνση από ακανθαμοιβάδα και ερπητα προκάλεσε θόλωση του κερατοειδή, της εξωτερικής διάφανης στιβάδας του ματιού, καταρράκτη, θόλωση δηλαδή του κρυσταλλοειδούς φακού και γλαύκωμα, (αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού). Επιπρόσθετα, οδήγησε και στην καταστροφή της ίριδας, δημιουργώντας σοβαρό αισθητικό πρόβλημα στην ασθενή.

Η προεγχειρητική όραση σε αυτό τον οφθαλμό ήταν απλή αντίληψη του φωτός. Η ασθενής δηλαδή, δεν μπορούσε να αντιληφθεί ούτε σκιά ή κίνηση σε απόσταση μερικών εκατοστών από το μάτι.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία έγινε με γενική αναισθησία και διήρκησε τέσσερεις ώρες περίπου, η ασθενής υποβλήθηκε διαδοχικά σε επεμβάσεις ένθεσης ειδικής βαλβίδας για την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αφαίρεσης υπερώριμου καταρράκτη και ένθεσης τεχνητού ενδοφακού, ένθεσης τεχνητής ίριδας και μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Η τεχνητή ίριδα, κατασκευάστηκε στο εξωτερικό και αποτελεί πανομοιότυπο της ίριδας του υγιούς οφθαλμού. Η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε από φωτογραφίες της ίριδας του άλλου ματιού, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την διάκριση μεταξύ φυσιολογικής και τεχνητής ίριδας και προσφέροντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η μετεγχειρητική πορεία της νεαρής γυναίκας εξελίσσεται ομαλά. Βρίσκεται υπό ισχυρή αγωγή με αντιικά, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα λόγω υψηλού κινδύνου απόρριψης μετά από μολύνσεις από ακανθαμοιβάδα και ιό του έρπητα.


    Στην κορυφή