ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΤΥΡΙΔΑΣ


Η πιτυρίδα αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 2 άνδρες. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη νιφάδων στο τριχωτό της κεφαλής και κνησμό. Αποτελώντας μία από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, είναι ο 4ος πιο συχνός λόγος επίσκεψης σε δερματολόγους.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων ο David Philippe, Ph-D, Senior Research Scientist, Nestle Research Centre (Επικεφαλής επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών της NESTLE) και η Ελίνα Παπαδημητράκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση του προβιοτικού ST11, που δρα σε βάθος και με φυσικό τρόπο ενάντια στην πιτυρίδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιτυρίδα είναι πιο διαδεδομένη τους ξηρούς χειμερινούς μήνες απ’ ότι το καλοκαίρι. Επιδεινώνεται συνήθως από τις μεταβολές της υγρασίας, τις αλλαγές εποχών, το στρες και την κούραση.

Παράλληλα, για το φαινόμενο αυτό μπορεί να ευθύνονται οι σωρευτικές καθημερινές μικροεπιθέσεις, όπως το έντονο βούρτσισμα, το πολύ συχνό λούσιμο, η τριβή των μαλλιών και η χρήση ορισμένων προϊόντων περιποίησης μαλλιών, καθώς και τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας.


Οι ψυχολογικές επιπτώσεις


Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή κλίμακα, από τα εργαστήρια της innéov, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών TNS-Sofres ,στην οποία συμμετείχαν 4.000 άτομα από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία),ανέδειξε τις σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις του προβλήματος.

Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με δερματοπάθειες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες σε ό,τι αφορά την ψυχική ευεξία. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς με μειωμένα επίπεδα ψυχικής ευεξίας μπορεί ακόμα να κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές ψυχοκοινωνικές διαταραχές, όπως κλινική κατάθλιψη.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι 8 στους 10 ανθρώπους που εμφανίζουν πιτυρίδα, ζουν με το φόβο ότι δείχνουν να είναι απεριποίητοι ή μη καθαροί. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι άνθρωποι που εμφανίζουν πιτυρίδα δηλώνουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά την εμφάνισή τους. Στην Ισπανία, η έρευνα αποκάλυψε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τα μαλλιά.


Ειδικότερα από την έρευνα προέκυψε ότι:
  • 8 στους 10 ανθρώπους που εμφανίζουν πιτυρίδα ζουν με το φόβο ότι δείχνουν βρώμικοι
  • 47% των ατόμων που δηλώνουν ενοχλημένοι από την πιτυρίδα είναι γυναίκες
  • 1 στις 3 γυναίκες που εμφανίζουν πιτυρίδα δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνολική της εμφάνιση (έναντι 1 στις 5 γυναίκες που δεν εμφανίζουν πιτυρίδα)
  • 30% των ανθρώπων αισθάνονται άγχος εξαιτίας της πιτυρίδας τους
  • 8 στους 10 ανθρώπους που εμφανίζουν πιτυρίδα αναζητούν διαρκώς νέες και μόνιμες λύσεις


Τα αίτια

Αποτελώντας μία από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις το πρόβλημα της πιτυρίδας σχετίζεται, με το μη φυσιολογικό αποικισμό του τριχωτού της κεφαλής από το μύκητα Malassezia, την αποδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού και το κνησμό.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η αντιμετώπιση της πιτυρίδας εστίαζε στην καταπολέμηση του μύκητα Malassezia και της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος μέσω εξειδικευμένων θεραπειών και σαμπουάν. Ωστόσο αυτοί οι δύο παράγοντες δεν είναι οι μόνοι που ευθύνονται για την εμφάνιση της πιτυρίδας.

Πίσω από την πιτυρίδα κρύβεται αρχικά μια προδιάθεση που σχετίζεται με την ανεπαρκή λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, η οποία αποτελεί την εγγενή άμυνα του οργανισμού, ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις.

Μια πρωτοποριακή στρατηγική για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, είναι να δράσουμε στο εσωτερικό, στη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της πιτυρίδας!


Το προβιοτικό ST11:


Ανάλογα με το στέλεχος, τα προβιοτικά μπορεί να παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες κατά των λοιμώξεων, καθώς και να διεγείρουν τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς άμυνας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα προβιοτικά προσφέρουν ευεργετική δράση για την υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής (εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας, ανακούφιση του εντέρου, πρόληψη / θεραπεία της διάρροιας και των αλλεργιών, ενίσχυση της ανοσοποιητικής άμυνας, πρόληψη αναπνευστικών λοιμώξεων κ.λπ.).

Οι Ερευνητές των εργαστηρίων της Nestlé που μελετούν εδώ και πολλά χρόνια τα προβιοτικά, κατάφεραν νa απομονώσουν ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, για να αντιμετωπίσει σε βάθος τη βασική αιτία που προκαλεί πιτυρίδα: το Lactobacillus paracasei ST11. Μια δράση, την οποία τεκμηρίωσαν και απέδειξαν κλινικά οι Ερευνητές της L’Oreal.

Το προβιοτικό στέλεχος ST11 είναι ένα ειδικό στέλεχος προβιοτικών που, όταν λαμβάνεται από το στόμα, βελτιώνει αποτελεσματικά τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού. Πρόκειται για το πρώτο συμπλήρωμα διατροφής για δράση σε βάθος ενάντια στην πιτυρίδα.


Πως δρα το προβιοτικό ST11:

Μετά την αφομοίωσή του, το ST11 ξεκινά το ταξίδι του μέσα στον οργανισμό, όπου ξεπερνά διάφορα εμπόδια προτού διοχετεύσει την ευεργετική του δράση στο τριχωτό του κεφαλιού. Αφού περάσει από τον οισοφάγο, διοχετεύεται στο έντερο. Εκεί συμβαίνουν όλα.

Αφού προσκολληθεί στα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος, προκαλεί την απελευθέρωση αγγελιοφόρων στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίοι διοχετεύονται προς τα διάφορα όργανα, ένα από τα οποία είναι το δέρμα. Αυτοί οι αγγελιοφόροι διεγείρουν την ανανέωση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία προστατευτικού φραγμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, η αποτελεσματικότητα του προβιοτικού ST11 κατά της εμφάνισης των ερεθισμών, του κνησμού και της πιτυρίδας είναι ολοκληρωμένη, με σημαντική μείωση σε όλα τα προαναφερόμενα συμπτώματα. Μάλιστα τα αποτελέσματα του προβιοτικού ST 11 στην πιτυρίδα, στους ερεθισμούς και τον κνησμό διαρκούν έως και 6 εβδομάδες μετά τη διακοπή της χρήσης του προϊόντος






    Στην κορυφή