ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΚΑΝΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης μαζί με τους Δημάρχους από τις όμορες περιοχές για την εγκατάσταση θεραπευτικών μονάδων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών ( ΟΚΑΝΑ) σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής υιοθέτησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την απόφασή της ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρουσία της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, των Διοικήσεων της 1ης και 2^ης ^ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις και οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του κου Πατούλη και άλλων εκπροσώπων της Τ.Α. για τη μη δημιουργία μονάδων σε τρία μόνο νοσοκομεία της Αττικής, μεταξύ των οποίων και το νοσοκομείο ΚΑΤ.

Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Υγείας κ. Αντρέας Λοβέρδος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η λύση βρέθηκε μέσα από την έξυπνη και σωστή πρόταση που κατατέθηκε κατά την προηγούμενη σύσκεψη από συγκεκριμένους εκπροσώπους της Τ.Α. και ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πατούλη για τη συμβολή του στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, το Υπουργείο υιοθέτησε και την πρόταση των Δημάρχων οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ να λειτουργήσουν στην ήδη υφιστάμενη υποδομή του κάθε νοσοκομείου, ειδικότερα δε για όσα βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές.


Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε:

«Αυτή η διαδικασία αποδεικνύει ότι όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε και να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Οφείλω να πω ότι το Υπουργείο συνεργάστηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι πετύχαμε το άριστο αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία».

Τη νέα πρόταση του κου Πατούλη για την πιστοποίηση ιατρών από το ΟΚΑΝΑ ανά περιοχή, με ανάλογη ειδικότητα και για συγκεκριμένους ασθενείς, όπου υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής προκειμένου να συνδράμουν τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία, αποδέχτηκε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος δεσμεύτηκε να την εξετάσει στο επόμενο διάστημα.


Την απόφαση του Υπουργείου να κατανείμει τις θεραπευτικές μονάδες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής χαιρέτισαν κατά την τοποθέτηση τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νικόλαος Χιωτάκης, Ιλίου Νικόλαος Ζενέτος, Αγίας Βαρβάρας Γεώργιος Καπλάνης, Χαϊδαρίου Δημήτριος Μαραβέλιας, Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης, Πειραιά Βασίλειος Μιχαλολιάκος κ.α.


Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Ουρανία Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Μωραϊτης και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Χαραλάμπου.

Επίσης από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετείχαν ο Υφυπουργός κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κ. Κατριβάνος και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος. Συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κα Μαλλιώρη με τον Διευθυντή του Οργανισμού Δημήτριο ΠΛατανιά, η Υποδιοικητής της 1^ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Κατερίνα Αποστόλου και ο Σωτήρης Ζώτος από τη 2^η Υγειονομική Περιφέρεια.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Πατούλης δήλωσε:

«Το επόμενο βήμα στο οποίο θα πρέπει να δώσει έμφαση και να επενδύσει η Πολιτεία είναι η πρόληψη κατά των ναρκωτικών μέσα από την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων, την ενημέρωση και την εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες, ώστε να αντιμετωπισθεί η μάστιγα των ναρκωτικών και να εξαλειφθούν οι «λίστες της ντροπής». Αναγκαία είναι ακόμη η συμβουλευτική φροντίδα από τους ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. προς τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.»




    Στην κορυφή