ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Μία πρόσθετη θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε την ισχύουσα ένδειξη του μονοκλωνικού αντισώματος μπεβασιζουμάμπη για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ώστε να περιλαμβάνει και το συνδυασμό με καπεσιταβίνη. Η ένδειξη παρέχει στους θεράποντες ιατρούς μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση ασθενών, στις οποίες η θεραπεία με άλλες επιλογές χημειοθεραπείας (συμπεριλαμβανομένων των ταξανών ή ανθρακυκλινών) δε θεωρείται κατάλληλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχε επιβεβαιώσει την έγκριση της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με πακλιταξέλη για τη θεραπεία πρώτης γραμμής γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού – προχώρησε στην επέκταση της ένδειξης, βασιζόμενη στα δεδομένα της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ, RIBBON 1.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης RIBBON 1 οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με καπεσιταβίνη παρουσίασαν σημαντική παράταση στο χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με όσες έλαβαν μόνο καπεσιταβίνη. Πιο συγκεκριμένα στη μελέτη παρατηρήθηκε:

Αύξηση κατά 45% της πιθανότητας επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου στις γυναίκες που έλαβαν το συνδυασμό μπεβασιζουμάμπης και καπεσιταβίνης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν μόνο καπεσιταβίνη.
Διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου 8,6 μηνών στις γυναίκες που έλαβαν το συνδυασμό μπεβασιζουμάμπης και καπεσιταβίνης, έναντι 5,7 μηνών στις γυναίκες που έλαβαν μόνο καπεσιταβίνη.
Ποσοστό 35,4% των γυναικών που έλαβαν θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη και καπεσιταβίνη εμφάνισαν σημαντική συρρίκνωση του όγκου τους σε σύγκριση με ποσοστό 23,6% όσων έλαβαν μόνο καπεσιταβίνη.

Τα δεδομένα από μια άλλη κλινική μελέτη με την ονομασία E2100, αποτελέσαν τη βάση για την έγκριση του συνδυασμού της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με πακλιταξέλη για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με πακλιταξέλη διπλασιάζει τη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με τη θεραπεία μόνο με πακλιταξέλη.


Καρκίνος μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το κύριο αίτιο θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες και διαγιγνώσκεται σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερες από 500.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο παγκοσμίως. Η νόσος χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη αύξηση των μη φυσιολογικών κυττάρων στους γαλακτοπαραγωγούς αδένες του μαστού ή στους γαλακτοφόρους πόρους, που μεταφέρουν το γάλα προς τις θηλές. Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αναφέρεται στην περίοδο που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς ιστούς του θωρακικού τοιχώματος ή σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ηλικία (άνω των 50), το οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου, το ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού, τη μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, καθώς και παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, πλούσια σε λιπαρά διατροφή). Τα συνήθη συμπτώματα για τον εντοπισμό της νόσου σε πρώιμο στάδιο είναι: μία σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στο μαστό ή τη μασχάλη, τυχόν μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, αλλαγές στο δέρμα ή τη θηλή.

Σχετικά με τη μπεβασιζουμάμπη
Η μπεβασιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο δεσμεύει επιλεκτικά και αναστέλλει τη βιολογική επίδραση του παράγοντα VEGF (αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας). Ο παράγοντας VEGF αποτελεί το βασικό παράγοντα της αγγειογένεσης του όγκου, μίας βασικής διαδικασίας για την ανάπτυξη του όγκου και την επέκτασή του σε άλλα σημεία του σώματος (μετάσταση). Ο τρόπος δράσης της μπεβασιζουμάμπης επιτρέπει τον αποτελεσματικό συνδυασμό της με ένα ευρύ φάσμα χημειοθεραπειών καθώς και με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Η μπεβασιζουμάμπη συμβάλλει στον έλεγχο της ανάπτυξης του όγκου και παρατείνει την επιβίωση με μικρή μόνον επίπτωση στις ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας.

Με την αρχική έγκριση στις Η.Π.Α. για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου παχέος εντέρου, το 2004, η μπεβασιζουμάμπη έγινε το πρώτο αντι-αγγειογενετικό φάρμακο διαθέσιμο ευρέως για τη θεραπεία των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο. Σήμερα, εδώ και περισσότερα από 5 έτη, συνεχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου μέσω του αποδεδειγμένου οφέλους επιβίωσης (συνολική επιβίωση ή/και επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου) σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η μπεβασιζουμάμπη αποτελεί τη μοναδική αντι-αγγειογενετική θεραπεία για διάφορα είδη προχωρημένου καρκίνου, που συλλογικά ευθύνονται για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Έχει μετατρέψει την αντι-αγγειογενετική θεραπεία σε βασικό πυλώνα της σύγχρονης αντικαρκινικής θεραπείας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη έως σήμερα. Ένα ολοκληρωμένο κλινικό πρόγραμμα με περισσότερες από 500 κλινικές μελέτες σε εξέλιξη διερευνά τη χρήση της μπεβασιζουμάμπης σε περισσότερα από 50 είδη όγκων (συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου παχέος εντέρου, του καρκίνου μαστού, του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, του καρκίνου εγκεφάλου, στομάχου, ωοθηκών κ.ά.) σε διαφορετικά στάδια της νόσου (προχωρημένο ή πρώιμο στάδιο).

Σχετικά την καπεσιταβίνη
Η καπεσιταβίνη αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική στοχευμένη από του στόματος χημειοθεραπεία, που παρέχει στους ασθενείς όφελος επιβίωσης όταν λαμβάνεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Η καπεσιταβίνη ενεργοποιεί με μοναδικό τρόπο τον αντικαρκινικό παράγοντα 5-FU (5-φθοριοουρακίλη) απ’ ευθείας εντός των καρκινικών κυττάρων. Τα δισκία καπεσιταβίνης μπορούν να λαμβάνονται από τους ασθενείς στο σπίτι τους, μειώνοντας τον αριθμό των επισκέψεων στο νοσοκομείο ή το ιατρείο. Είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου μαστού, του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου και του προχωρημένου καρκίνου στομάχου, καθώς και τη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου παχέος εντέρου.


    Στην κορυφή