ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ


Μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να εμφανιστεί θερμική εξάντληση, δηλαδή παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ'ένα θερμικό στρες. Τα αρχικά συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, ίλιγγοι, ανορεξία, ανία, έντονο αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση.

Η θεραπεία είναι απλή και συνίσταται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση ύδατος και χλωριούχου νατρίου, συνήθως ενδοφλέβια.

Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%, γεγονός που εμποδίζει και δυσκολεύει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κανείς θερμοπληξία, όπως η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η ανεπαρκής λήψη νερού και η κατάχρηση αλκοόλ.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι η έντονη και ακατανίκητη δίψα και η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος, ενώ στο τέλος εμφανίζεται υψηλός πυρετό και λιποθυμία. Ο θερμόπληκτος πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε δροσερό και σκιερό μέρος, να του τοποθετηθούν ψυχρά επιθέματα, να του γίνουν εντριβές και αν μπορεί να πιεί του δίνουμε άφθονο νερό και μικρές ποσότητες αλατιού. Αν η κατάσταση είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.


Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

-Αποφυγή ηλιοθεραπείας και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία.

-Ελαφριά, άνετη και ανοιχτόχρωμη ενδυμασία. Χρήση καπέλου.

-Ελαφρά και μικρά γεύματα. Λήψη άφθονων υγρών και αποφυγή του αλκοόλ.

-Πολλά χλιαρά ντούς.

-Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών.

-Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωση τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποιά δοσολογία γιατί μερικά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

-Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.


Οδηγίες για νεογνά και βρέφη.

-Ελαφρύ ντύσιμο που να αφήνει ελεύθερα χέρια και πόδια.

-Εκτός από γάλα, να προσφέρονται υγρά όπως νερό και χαμομήλι.

-Διατροφή με περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

-Τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο. Οδηγίες για την προστασία των ηλικιωμένων.

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερη η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, εάν υπάρχει η δυνατότητα.

Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή βουνό δεν είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυόροφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση. Το δωμάτιο ή το σπίτι κατά τη διάρκεια της ζεστής ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό αφού έχει δροσισθεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή ή πολυήμερες απουσίες από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.


    Στην κορυφή