ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Απόφαση για προσφυγή στη δικαιοσύνη και καταγγελία στην Ε.Ε., κατά της απόφασης του ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, δρομολογεί με απόφασή που έλαβε κατά σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (Π.Σ.Φ.), με αφορμή την απόφαση του ΕΟΦ να απαγορεύσει την ενδοκοινοτική διακίνηση 28 φαρμάκων (69 μορφές).

Παρότι ο ΠΣΦ ενημέρωσε τον ΕΟΦ για την ανακρίβεια των στοιχείων που έδειχναν αύξηση των παράλληλων εξαγωγών, αυτός με το επιχείρημα της προστασίας της δημόσιας υγείας προέβηκε στη συγκεκριμένη αιφνιδιαστική ενέργεια, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στο χώρο του φαρμάκου.

Για το ίδιο θέμα ο ΠΣΦ συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου απέναντι στα συγκεκριμένα άδικα μέτρα που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ κος Μ. Κάτσαρης με αφορμή την απόφαση αυτή, δήλωσε:

«Τα μέλη του Συλλόγου είναι ανάστατα από την χθεσινή απόφαση του ΕΟΦ να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές των συγκεκριμένων φαρμάκων καθώς πρόκειται για μια καθόλα νόμιμη διαδικασία, που μάλιστα ενθαρρύνεται από την Ε.Ε., καθώς αποβαίνει σε όφελος των ασφαλιστικών φορέων των χωρών – μελών της Ε.Ε. και σε όφελος των ασθενών, οι οποίοι πληρώνουν μικρότερη συμμετοχή για τη αγορά των φαρμάκων τους.
Από την άλλη πλευρά με την απόφαση αυτή η διοίκηση του ΕΟΦ δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το σύνολο των φορέων της παραγωγής και διακίνησης των φαρμάκων, όπου είχε δηλώσει μάλιστα ότι οι ελλείψεις δεν οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές αλλά στο μη ομαλό εφοδιασμό των φαρμακαποθηκών από τις πολυεθνικές εταιρίες(πωλήσεις φαρμάκων 87% της αγοράς ), οι οποίες ωφελούνται με αυτό τον τρόπο έναντι των ελληνικών (πωλήσεις 13%) που διαθέτουν αντίστοιχα γεννόσημα φάρμακα.

Τότε είχε αποφασιστεί η αποστολή ειδικού εντύπου στα φαρμακεία για την ενυπόγραφη καταγγελία των ελλείψεων από τους φαρμακοποιούς προς τον ΕΟΦ.

Στη συνέχεια θα ακολουθούσε έλεγχος στην εταιρία που κατέχει την άδεια κυκλοφορίας του σκευάσματος που δηλώνεται πως βρίσκεται σε έλλειψη, προκειμένου να ελεγχθούν οι ποσότητες των αποθεμάτων της και της τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς. Και εφόσον είχαν διασφαλιστεί τα προηγούμενα δύο βήματα και συνεχίζονταν οι ελλείψεις , τότε θα προχωρούσε ο ΕΟΦ στην απαγόρευση των εξαγωγών. Η συγκεκριμένη απόφαση, ήρθε, πριν ακόμη εφαρμοστούν τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό πώς στοιχειοθετείται η κάθε έλλειψη.
Ο ΕΟΦ μεταθέτει ουσιαστικά τις παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία μη ελέγχοντας, όπως οφείλει, τις απευθείας πωλήσεις των συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιριών προς τα φαρμακεία.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Οργανισμού μας είχε ενημερώσει ότι 1000 τουλάχιστον φαρμακεία πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές.
Η απόφαση του ΕΟΦ δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τις αναγκάζει ουσιαστικά να παρανομήσουν με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για άμεση εφαρμογή μέτρων, χωρίς να τους δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος για τακτοποίηση ανειλημμένων υποχρεώσεων τους.

Δεν είναι δυνατόν να ομιλούμε σήμερα για ελλείψεις φαρμάκων που οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές όταν από τα στοιχεία που ο ίδιος ο ΕΟΦ έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προκύπτει ότι: ενώ το 2005 η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ήταν 5.548.238.237 €, το 2009 ανήλθε σε 8.461.413.228 €, δηλαδή αυξήθηκε κατά 52% ενώ οι παράλληλες εξαγωγές μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο σε απόλυτα νούμερα κατά 22%, ή εάν συνυπολογίσουμε και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μειώθηκαν κατά 74%."




    Στην κορυφή