ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ: ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Ο ΟΜΑΛΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


«Δεν ενδιαφέρεται κανείς για το τι συμβαίνει στο χώρο της Υγείας;» διερωτώνται ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ) και απευθύνουν κραυγή αγωνίας τόσο για τη βιωσιμότητά τους όσο και για το χώρο της Υγείας γενικά, σε επιστολή που απέστειλαν την Τετάρτη 13 Ιουνίου προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Υγείας, τους Αρχηγούς όλων των Κομμάτων, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών.

Οι προμηθευτές στην επιστολή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Οι εταιρίες του κλάδου Υγείας παραμένουν ουσιαστικά απλήρωτες εδώ και μία πενταετία. Όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι Ελληνικές εταιρίες χρηματοδότησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατώντας το ζωντανό, βασιζόμενες αποκλειστικά σε τραπεζικό δανεισμό. Σήμερα, εν μέσω της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής κρίσης, οι Τράπεζες που εξασφάλισαν μέσω του ΕΧΤ αποκατάσταση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, που μειώθηκε λόγω PSI+, αντί να δείξουν κατανόηση και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, πιέζουν για την αναπλήρωση των καλυμμάτων των δανείων που μοιραία εξαερώθηκαν λόγω του ‘κουρέματος’. Επειδή, οι εταιρίες μας αντικειμενικά αδυνατούν να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις, οι Τράπεζες προχωρούν με εντεινόμενο ρυθμό, σε καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, σε αξίωση επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που δάνεισαν με υψηλούς τόκους και πανωτόκια, σε έκδοση διαταγών πληρωμής, σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου των εταιριών, καθώς και των σπιτιών και των περιουσιών των εγγυητών των δανείων αυτών. Ζητάμε εναγωνίως την άμεση μεσολάβηση όλων, ώστε οι Τράπεζες να μην προβαίνουν σε δικαστικές και άλλες ενέργειες στραγγαλισμού των εταιριών μέχρις ότου η Πολιτεία δώσει επιτέλους βιώσιμη λύση, προκειμένου οι μεν ελληνικές επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές, το δε σύστημα Υγείας να μπορέσει επιτέλους να εξασφαλίσει στον Έλληνα πολίτη αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας!»

Συγκεκριμένα οι προμηθευτές σημειώνουν:

· Για όλο το 2008 και όλο το 2009 οι εταιρείες “πληρώθηκαν” με ομόλογα, που “κουρεύτηκαν” από το Κράτος με αποτέλεσμα η τρέχουσα αξία τους να υπολογίζεται κάτω από το 20% της αρχικής τους αξίας (δεν έχει δηλ. πληρωθεί ούτε καν ο ΦΠΑ που έχουν αποδώσει οι εταιρίες). Για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων ετών, υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές που για διάφορους λόγους δεν εντάχθηκαν στη διαδικασία πληρωμής με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου. Οι οφειλές αυτές διεκδικούνται κατά πλειοψηφία δικαστικά και εκτιμώνται στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

· Για το 2010 παραμένουν απλήρωτες για ένα δίμηνο, ήτοι για ποσό 130 εκατ. ευρώ.

· Για το 2011 παραμένουν απλήρωτες για εννέα μήνες, ήτοι για ποσό 562 εκατ. ευρώ.

· Και για το 2012, ούτε λόγος βέβαια να γίνεται για πληρωμές, ποσού 302 εκατ. ευρώ έως σήμερα.



Παράλληλα:

· Για τα ανεξόφλητα τιμολόγια που ακόμα εκκρεμούν πριν από το 2009, με νόμο που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή, προβλέπεται η εξόφληση μόνο μετά από έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

· Κάποια από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία οφείλουν στις επιχειρήσεις μας ακόμη και από το 2006.

· Τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια και οι Κλινικές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, επίσης δεν πληρώνουν τα τελευταία δύο χρόνια, αφού δεν εισπράττουν από τα ασφαλιστικά ταμεία και από 1 Ιανουαρίου τ.ε., από τον ΕΟΠΥΥ.




    Στην κορυφή