ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ


Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιος για θέματα Διατροφής και Aθλησης, Χρήστος Αηδόνης, συμμετείχε, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010, στις εργασίες, του Συμβουλίου Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα «Κοινωνική ένταξη εντός και μέσω του Αθλητισμού».

Ο κ. Αηδόνης κατά την τοποθέτησή του, στο Συμβούλιο Υπουργών, τόνισε τα ακόλουθα:
"Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι συζητούμε σήμερα, ένα μείζον ζήτημα, την κοινωνική ένταξη εντός και μέσω του αθλητισμού, που αναγνωρίζεται πλέον από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως στοχευμένη πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο αθλητισμός δεν είναι απλά μια δραστηριότητα, είναι μια συνήθεια, είναι ένας δημιουργικός τρόπος ζωής που λειτουργεί ευεργετικά σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητας των ευρωπαίων πολιτών.

Πρόσφατα στην Ελλάδα, γιορτάσαμε την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα και στον Κλασικό Μαραθώνιο συμμετείχαν 25.000 αθλητές και πολίτες από 88 χώρες. Η χώρα μας, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, Αθλητισμού Πολιτισμού και Ιστορίας.
Αναφέρομαι σε αυτό, για να επισημάνω πως είναι θεμελιώδες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υιοθετήσει τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες είναι συνυφασμένες με τον πολιτισμό και την ιστορία και να χαράξει νέες πολιτικές.
Πρόσφατα πάρθηκε μία σημαντική απόφαση από την Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο υλοποίησης εθνικών διαρθρωτικών αλλαγών, η οποία προσδιόρισε το αντικείμενο της άθλησης σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, ως τους βασικότερους παράγοντες για τη βελτίωση της ζωής του πολίτη.

Αυτή η θεσμική παρέμβαση με σαφείς ρόλους και αρμοδιότητες, εντάχθηκε στο Υπουργείο Υγείας, αποτελώντας πια, μία βασική πολιτική κατεύθυνση, για την βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και της θωράκισης της Εθνικής Οικονομίας.
Είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς. Αυτό που μας ενδιαφέρει στρατηγικά είναι να αναπτύξουμε την Εθνική Αθλητική Συνείδηση. Αναπτύσσουμε τις πολιτικές μας, ενεργώντας σε συγκεκριμένα πεδία και με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στοχεύουμε:

• Στην οικονομική ανάπτυξη, μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων, ιδίως εκείνων των περιοχών που πλήττονται περισσότερο, αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Η Ελλάδα γενέτειρα πολιτισμού και αθλητισμού, έχει πολλά πλεονεκτήματα, που συνδυάζουν φυσικό πλούτο και ιστορική κληρονομιά και συναινούν στην ήπια ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων, που μπορούν να συγκεντρώνουν, το εθνικό και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τέτοιες δραστηριότητες και ιδιαιτέρως αυτές που αποκτούν μία περιοδικότητα, αποτελούν άμεση πλουτοπαραγωγική πηγή, σε όποια γεωγραφική περιοχή λαμβάνουν χώρα.

• Στην ανάπτυξη του Μαζικού Αθλητισμού ως βασικού άξονα της πολιτικής μας, για τη βελτίωση της Υγείας και της καθημερινότητας του πολίτη. Σκοπός μας είναι, οι οικογένειες, τα παιδιά, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, να έχουν πρόσβαση σε μικρούς ή μεγάλους αθλητικούς χώρους, ιδίως εντός της πόλης και να ασκούν δραστηριότητες που έχουν μετρηθεί και μελετηθεί από επιστημονικούς φορείς. Για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, προχωρούμε σε ήπιες κυκλοφοριακές και χωροταξικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια. Αξιοποιούμε και αναμορφώνουμε, κτίρια, εγκαταστάσεις και δρόμους, ονομάζοντας τους, «Χώρους και Δρόμους Αθλησης» με θεματικό προσανατολισμό. Αξιοποιούμε κτιριακή περιουσία και ανθρώπινο δυναμικό από την πρόσφατη εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Δημιουργούμε διαδικτυακή βάση δεδομένων όπου κάθε πολίτης μπορεί να αναζητήσει την κοντινότερη σε αυτόν, περιοχή ανά θεματική δραστηριότητα και να λάβει συνδυαστικές πληροφορίες για την άθληση και την ισορροπημένη διατροφή.

• Στην εκπόνηση προγραμμάτων, για ενσωμάτωση των ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Απευθυνόμαστε στους μετανάστες, στα άτομα με αναπηρίες, σε όσους παρουσιάζουν ψυχικά νοσήματα και προσπαθούμε να δώσουμε εναλλακτικές δημιουργικές διεξόδους, μέσω του Αθλητισμού, σε όσους βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί για την έξαρση των ψυχικών και σωματικών νοσημάτων, για τα οποία ευθύνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Η αθλητική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή και η σωστή πληροφόρηση, αποτελούν το καλύτερο φάρμακο κατά αυτών, που πλήττουν τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες και κάνουν την εμφάνισή τους, ολοένα και σε νεαρότερες ηλικίες.
Σκοπός μας, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή, ηλικιακή, κοινωνική και γεωγραφική διείσδυση, των πολιτικών μας, για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και Οικονομίας της χώρας μας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης."





    Στην κορυφή