ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ


Οι οργανισμοί “Partnership at Drugfree.org” και “Outside the Wire” συνεργάζονται για να παρουσιάσουν μία σειρά δραματικών αναγνώσεων και ανοιχτών συζητήσεων σχετικά με την ασθένεια του εθισμού. Με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), το «Πρόγραμμα Διόνυσος» θα παρουσιαστεί σε τρεις κοινότητες των Η.Π.Α. που πλήττονται βαθιά από την κατάχρηση ναρκωτικών και τον εθισμό, ξεκινώντας από τα Απαλάχια (Μάντσεστερ και Χάζαρντ στο Κεντάκι) και καταλήγοντας στη Δυτική Ακτή των Η.Π.Α. (Λος Άντζελες, Καλιφόρνια).

Το κοινό θα παρακολουθήσει ηθοποιούς, όπως τον Jesse Eisenberg (“The Social Network”) και τον Adam Driver (“Girls” του τηλεοπτικού δικτύου HBO) στο Κεντάκι, καθώς και άλλους διακεκριμένους ηθοποιούς στο Λος Άντζελες, να πραγματοποιούν αναγνώσεις σκηνών από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με θέμα την καταστροφική δύναμη της μέθης. Οι παραστάσεις λειτουργούν ως καταλύτης για ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάχρησης ουσιών και του εθισμού σε χρήστες, οικογένειες και κοινότητες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Η παρουσίαση του θέματος με τη μορφή αναγνώσεων και συζητήσεων έχει ως στόχο την κατάρριψη του στίγματος που συνδέεται με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό και την προαγωγή υγιούς διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες –κοινό και επαγγελματίες– καλλιεργώντας τη συμπόνια, τη συνεργασία και την κατανόηση.


«Είναι τιμή μας που συνεργαζόμαστε με τον οργανισμό του “Outside the Wire”, έναν οργανισμό που έχει συνδυάσει με μεγάλη επιτυχία θεατρικές εκδηλώσεις με κρίσιμα θέματα δημόσιας υγείας,» είπε ο Steve Pasierb, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του “The Partnership at Drugfree.org”. «Σκοπός μας είναι να επιμορφώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους συμμετέχοντες, ώστε να εξετάσουν τις δικές τους συμπεριφορές ή και προκαταλήψεις απέναντι στους νέους που μάχονται με τον εθισμό. Πιστεύουμε ότι η εκδήλωση αυτή, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για κοινοτική εκπαίδευση, θα συμβάλλει στην έναρξη μιας τόσο απαραίτητης συζήτησης σχετικά με τους μύθους και τις παρερμηνείες γύρω από την κατάχρηση ουσιών. Είμαστε ευγνώμονες προς το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η δωρεά του οποίου μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή τη μοναδική εκδήλωση πραγματικότητα».

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μία αρχαία ελληνική τραγωδία, τις «Βάχκες» του Ευρυπίδη», η οποία γράφτηκε πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κοινού σε ζωτικές συζητήσεις σχετικά με τη διαχρονικότητα της πάλης του ανθρώπου με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό, καθώς και με τους πόρους και τις λύσεις που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι κοινότητες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το “Partnership at Drugfree.org” στη ριζοσπαστική αυτή προσπάθεια να ενθαρρύνουμε κοινότητες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν το παρόν στη κρίσιμη συζήτηση σχετικά με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό,» είπε ο Bryan Doerries, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του “Outside the Wire”. «Με την παρουσίαση σκηνών από ένα θεατρικό έργο σχεδόν 2.500 ετών με θέμα τον αρχαιοελληνικό θεό Διόνυσο, ελπίδα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον για ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τα διαχρονικά αυτά ζητήματα, ενημερώνοντας, παράλληλα, το κοινό σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους και τα βήματα που μπορούν να κάνουν προς την κατεύθυνση της πρόληψης, της θεραπείας και της ίασης. Το κεντρικό μήνυμα του «Προγράμματος Διόνυσος» είναι: Δεν είσαι μόνος σου στην κοινότητά σου. Δεν είσαι μόνος σου στη χώρα και τον κόσμο. Δεν είσαι μόνος σου στο χρόνο».

«Πρόκειται για μία πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα αντιμετώπισης της κατάχρησης ναρκωτικών και του εθισμού, καθώς και των επιπτώσεών τους στους νέους και τις οικογένειές τους,» δήλωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Πιστεύουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα συμβάλει σημαντικά στην επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και στην ανάδειξη της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού».

Οι αναγνώσεις και οι ανοιχτές συζητήσεις στο Κεντάκι θα εστιάσουν στην κατάχρηση συνταγογραφημένων φαρμάκων –φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην εν λόγω περιοχή – και θα πραγματοποιηθούν στις 3 Μαΐου 2012, σε συνεργασία με το Operation Unite, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με σκοπό την καταπολέμηση της κατάχρησης ουσιών στο Κεντάκι.

Η εκδήλωση στο Λος Άντζελες θα ασχοληθεί με τη σχέση ανάμεσα στη δημιουργικότητα, τη μέθη και την κατάχρηση ουσιών, και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Phoenix House, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την κατάχρηση ουσιών στην περιοχή του Λος Άντζελες. Η ημερομηνία της εκδήλωσης στο Λος Άντζελες δεν έχει οριστεί ακόμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τις παραστάσεις, επισκεφθείτε τη σελίδα εκδηλώσεων του Partnership at Drugfree.org.


Σχετικάμετο The Partnership at Drugfree.org

Ενενήντα τοις εκατό των περιπτώσεων εθισμού ξεκινούν στα εφηβικά χρόνια. Ο οργανισμός “Partnership at Drugfree.org” βοηθά τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εφηβικής κατάχρησης ουσιών. Η συμμετοχή αναγνωρισμένων επιστημόνων, γονέων-ειδικών και επαγγελματιών στον τομέα της επικοινωνίας μετατρέπει τις σύγχρονες έρευνες για τη συμπεριφορά των εφήβων, την εξάρτηση και τη θεραπεία σε χρήσιμες και κατανοητές πληροφορίες, διαθέσιμες στο drugfree.org. Η εκστρατεία του οργανισμού «Δεν Είσαι Μόνος Σου» (You Are Not Alone) προσφέρει στήριξη στις οικογένειες των 11 εκατομμυρίων εφήβων και νέων που χρειάζονται θεραπεία για την εξάρτηση, ενώ το πρόγραμμα κοινοτικής εκπαίδευσης προσεγγίζει οικογένειες στο βασικό επίπεδο. Αποστολή του “Partnership at Drugfree.org” είναι να βοηθά τους γονείς να αποτρέψουν, να παρέμβουν και να βρουν την κατάλληλη θεραπεία για τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από τα παιδιά τους. Ο οργανισμός βασίζεται σε δωρεές από ιδιώτες, εταιρίες, ιδρύματα και το δημόσιο τομέα. Ευχαριστούμε το SAG/AFTRA, το διαφημιστικό τομέα και τα ΜΜΕ για τη συνεχιζόμενη γενναιοδωρία τους.


Σχετικά με το Outside the Wire

Ο οργανισμός “Outside the Wire” (OTW) είναι μία εταιρεία κοινωνικής επίδρασης, η οποία χρησιμοποιεί το θέατρο προκειμένου να προσεγγίσει σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας και κοινωνίας, όπως ψυχολογικά τραύματα που σχετίζονται με συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις, φροντίδα στο τέλος της ζωής, μεταρρύθμιση στις φυλακές, πολιτική βία και βασανιστήρια, και τον αποστιγματισμό της θεραπείας της κατάχρησης ουσιών και του εθισμού. Όλες οι παραστάσεις του “Outside the Wire” σηνοθετούνται, μεταφράζονται και συντονίζονται από τον Bryan Doerries και παράγονται από την Phyllis Kaufman.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα του OTW, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.outsidethewirellc.com,να στείλετε μήνυμα στο info@outsidethewirellc.com ή να επισκεφθείτε τη σελίδα του οργανισμού στο Facebook,https://www.facebook.com/TheaterOfWar.


Σχετικά με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €957 εκατομμυρίων ($1.249 δις), μέσω 2.141 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 106 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, το 79% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, μέσω 1.035 δωρεών.

    Στην κορυφή